A pécsi virológusok szerint komoly kockázata van a túlsúlynak a koronavírusos betegeknél

2020. szeptember 30.

A számok és a tudomány jelenlegi ismeretei alapján egyértelműen elmondható, hogy kockázatot rejt az elhízás és túlsúly a COVID-19 megbetegedés kimenetelét illetően - írja a Pécsi Tudományegyetemen működő Virológiai Kutatócsoport a Facebookon.

Az elhízással 113%-kal nagyobb esély társult a kórházba kerüléshez, 74% az intenzív ellátáshoz, és 48%-kal nőtt a halálozási esély egy 399 ezer beteg adatait vizsgáló tanulmány szerint. A virológusok szerint ennek számos oka van, melyből néhányat már ismer a tudomány.

Elsőként mellékbetegségek is gyakran társulnak az elhízáshoz, ráadásul olyanok, melyek önmagukban is kockázati faktorként szolgálnak a koronavírusos megbetegedés során (cukorbetegség, keringési problémák, anyagcsere-betegségek).

Az elhízás következtében a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez, romlik a keringési hatékonyság, és alapvetően is nő a trombózis esélye – ezen faktorokkal a súlyos COVID-19 esélye is megnő. A SARS-CoV-2 ugyanis amellett, hogy egy légúti megbetegedés, hatékonyan fertőzi a szervezetben általánosan megtalálható endotél sejteket is, a súlyos lefolyású megbetegedéseknél igen jellemző az endotéliummal kapcsolatos szisztémás gyulladás és az ezzel járó következmények.

A pécsi virológusok szerint az immunrendszer kapacitásának romlása a vérben keringő szisztémás immunsejtek hatékonyságát is érinti. Állatkísérletekben egyértelműen bebizonyították, hogy a T-sejtes immunitás óriási hátrányba kerül az elhízás során, kevésbé működik hatékonyan. Ezt a jelenséget embereken is megfigyelték, az influenza elleni vakcina hatékonysága rendkívüli mértékben romlott, amennyiben elhízással párosult.

A súlyos és halálos kimenetelű, koronavírusos megbetegedésekre jellemző citokinvihar is hangsúlyosabb alapot kap az elhízás esetében. Ilyenkor ugyanis egy alacsony fokú, folyamatos gyulladásos állapot van a szervezetben, amit a nagy tömegben jelen lévő zsírszövet sejtjei indukálnak – írják.

Forrás:

hvg.hu