Az MTVA riportja a pécsi Koronavírus Ellátó Központban

2021. április 13.

Az MTVA riportot készített a pécsi Koronavírus Ellátó Központban, amelyben dr. Jáksó Krisztián klinikai főorvos, a pécsi KEK Intenzív Osztályának részlegvezető-helyettese nyilatkozott.

A szakember elmondta, hogy ha voltak is eseménytelenebb időszakok az elmúlt egy évben, a munkájuk akkor is egy éve tart, és mostanra nagyon elfáradtak. Hozzátette, hogy szerencsére elképesztően jó a csapatuk. Vannak olyan történetek, amelyeket nem visznek haza, mert amennyire lehet, a családjukat kímélik.

Az immár hetek óta tartó harmadik hullám sajnos olyan változásokat hozott, amelyekre nem voltak felkészülve, a betegek száma, állapotuk súlyossága, romlása, a kezelések sikertelensége nagyon komoly lelki terhet ró rájuk. Az itt dolgozó orvosok nagy része saját maga jelentkezett, nem vezényelték őket, 250-300 órát dolgoznak havonta, és a nővérek is plusz műszakokat vállalnak. A 24 órás műszakokban nem egyszer több, mint 18 órán át vannak beöltözve. A nem kórházban töltött időnek a korábbinál is nagyobb jelentősége van számukra.

Mint mondja, az egyetlen kiút a jelenlegi helyzetből a megfelelő átoltottság elérése. Azzal lehet a leginkább segíteni az intenzív terápiában dolgozó ápolókat és orvosokat, ha az emberek mindent megtesznek azért, hogy ne kerüljenek be hozzájuk.

A film itt látható:

mediaklikk.hu