Befejeződtek a pécsi virológusok és az osztrák CEBINA által fejlesztett vakcina laboratóriumi kísérletei

2021. május 20.

Gőzerővel zajlanak a vakcinafejlesztési munkálatok a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának falai között. A pécsi virológusok és az osztrák CEBINA biotechnológiai cég által fejlesztett vakcina laboratóriumi kísérletei befejeződtek, most a következő lépések engedélyeztetése zajlik.

Dr. Jakab Ferenc virológus professzor, a Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Virológiai Laboratóriumának vezetője az UnivTV által készített videóban elmondja, hogy az állatkísérleti fázis első lépése az engedélyek beszerzése, így most azon dolgoznak, hogy ezeket megkapják. Amint ez a kezükben van, tudják folytatni a vakcinafejlesztési vizsgálatokat. Ez egy nagyon hosszú folyamat lesz, nem is tervezik, hogy a járvány végét fogja jelenteni ez a vakcina. A CEBINA biotechnológiai céggel egy olyan vakcinafejlesztést terveznek, amely a jövőben és a hosszú távú terveknek megfelel, és esetleg a későbbi járványok esetében is használható lesz. Egy több komponensű, több lábon álló vakcinában gondolkodnak.

Dr. Jakab Ferenc a koronavírus-variánsokról is szót ejtett videójában. Mint mondta, a mutációk már kiszorították az eredeti, vad típusú vírustörzset. Ami most szerinte aggodalomra ad okot, az az indiai, dupla mutáns.

Forrás:

PTE