A PTE is előírja munkavállalói számára a koronavírus elleni védőoltást

2021. november 16.

A Pécsi Tudományegyetem Operatív Stábjának november 15-ei döntése és a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) kormányrendeletben meghatározott intézkedések alapján a PTE-n is a munkavégzés feltételévé teszik a munkavállalók számára a koronavírus elleni oltás felvételét. Az indoklás: a szakemberek szerint a hatékony védekezés csak úgy lehetséges a világjárvánnyal szemben, ha minél magasabb az átoltottsági arány.

„A cél a munkavállalóink, az ő környezetük és családtagjaik egészségének a védelme. Valamennyi szakember - legyen az pécsi virológus, vagy a világ bármely más egyetemén dolgozó szakértő - egyetért abban, hogy a vakcina az egyetlen hatékony védekezési eszköz a kezünkben a higiénés szabályok szigorú betartása mellett. Élnünk kell vele, és nemcsak saját magunk, hanem a környezetünk egészségének megóvása érdekében is” - indokolta a döntést dr. Betlehem József professzor, a PTE Operatív Stábjának elnöke.

A vonatkozó rektori és kancellári együttes utasítás 2021. november 22-én lép életbe, de természetesen kivételt képez ez alól, ha valaki orvosi igazolás alapján nem kaphat oltást. Aki meggyőződésből, vagy egyéb, nem orvosi ok folytán nem kíván élni az oltás lehetőségével, azt a munkavállalót kötelezően fizetés nélküli szabadságra küldi majd a munkáltató. Amennyiben utóbb mégis felveszi az oltást, és ezt igazolja, újra munkába állhat.

Mint ismeretes, a Pécsi Tudományegyetem korábban számos módon részt vett a világjárvány elleni országos védekezésben. Dr. Jakab Ferenc professzor és munkatársai a Nemzeti Virológiai Laboratórium élén több fontos eredményt értek el kutatásaik során, emellett a PTE szakemberei aktív szerepet vállalnak a koronavírus koncentrációjának szennyvízből történő kimutatásában is.

A PTE az őszi szemeszter kezdetén az elsők között lépett fel annak érdekében, hogy a jelenléti oktatás minél tovább fenntartható legyen, újabb szigorú lezárások nélkül, és ennek érdekében vezette be a tanórákon a hallgatóság számára a kötelező maszkviselést. A járványügyi helyzet romlása miatt aztán a PTE Operatív Stábja 2021. november 2-tól szigorította a maszkhasználatot a Pécsi Tudományegyetemen, azóta az egyetem teljes területén, zárt térben kötelező az orr-szájmaszk használata.

Mint ismeretes, dr. Miseta Attila, az egyetem rektora a közelmúltban nyílt levélben hívta fel a lakosság figyelmét az oltás fontosságára, és az egyéni felelősségre.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs