Divatdiéták - Divatos étrendek értékelése

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2024-2025

Lehrbeauftragte/r

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 12

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 12

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OFF-DDI-T
  • 1 kredit
  • Fogorvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Voraussetzungen:

keine

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 5 – max. 20

Erreichbar als Campus-Kurs für . Campus-karok: ÁOK ÁJK BTK GYTK TTK

Thematik

Az elhízás mind gyakoribbá válásával az egészséges testtömegcsökkentő étrendek mellett rendszeresen jelennek meg újabb és újabb ún. divatdiéták. Az egészségesnek tartott testtömegcsökkentő étrendek jellemzői, hogy mentesek a végletektől, igyekeznek megtartani a táplálkozási ajánlások arányait, mérsékelt testtömegredukcióra ösztönöz, nem ígér rá más diéta eredményességére stb. Ezzel szemben a divatdiétáknak általában van sajátos, meghatározó jellege van, ami miatt egyértelműen megkülönböztethető az általános táplálkozási szokásoktól és a táplálkozástudományban elfogadott étrendi javaslatoktól, terjedése divatszerűen gyors. Nem ritka, hogy a divatdiéta egy személyhez köthető, aki mint megalapítója, „kitalálója” ismert – legyen akár szakember a táplálkozástudományban, bár, gyakoribb, hogy nem az. A szakemberek gondosan ügyelnek arra, hogy figyelembe vegyék a szervezet fiziológiai szükségleteit (pl. energiát adó tápanyagok aránya, energiát nem adó tápanyagok beviteli szükségletei), az in vivo élettani folyamatokat, és nem utolsó sorban azt, hogy az étrend a tápanyagokról, szükségletekről szóljon, az életmód tudományosan igazolt legyen, ne támaszkodjon ideológiára. Számos módszer divatszerűen terjed a lakosság körében, mind hazánkban, mind Európa-szerte. Népszerűségük egy ideig növekszik, majd helyüket újabbak, nagyobbat ígérők veszik át.

1. Az egészséges testtömegcsökkentő étrend és jellemzői.

2. A divatos diéták általános jellemzői.

3. A szélsőséges irányzatok követésének, illetve alkalmazásnak veszélyei.

4. Szénhidrátszegény diéták (pl. Atkins-diéta).

5. Elválasztó diéták (osztott étrend, ételtársítás).

6. Pontdiéták.

7. Megnövelt fehérjetartalmú diéták (pl. Banting-diéta).

8. Fehérjeszegény diéták (pl. Pitkin-féle diéta).

9. Rizsdiéta, krumplidiéta. Gyümölcsdiéták.

10. Vércsoportdiéta.

11. Tejkúra. Egyéb divatdiéták (pl. detox, paleo).

12. Jellegzetességek, melyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy egy diétás rendszer nem fogadható el kritika nélkül. Összefoglalás.

Vorlesungen

  • 1.

    Bevezetés. Az egészséges testtömegcsökkentő étrend és jellemzői.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 2. A szélsőséges irányzatok követésének, illetve alkalmazásnak veszélyei. - Lelovics Zsuzsanna
  • 3. Szénhidrátszegény diéták (pl. Atkins-diéta). - Lelovics Zsuzsanna
  • 4. Elválasztó diéták (osztott étrend, ételtársítás). - Lelovics Zsuzsanna
  • 5. Pontdiéták. - Lelovics Zsuzsanna
  • 6. Megnövelt fehérjetartalmú diéták (pl. Banting-diéta). - Lelovics Zsuzsanna
  • 7. Fehérjeszegény diéták (pl. Pitkin-féle diéta). - Lelovics Zsuzsanna
  • 8. Rizsdiéta, krumplidiéta. Gyümölcsdiéták. - Lelovics Zsuzsanna
  • 9.

    Vércsoportdiéta. Egyéb divatdiéták (pl. detox, paleo).

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 10.

    A divatos diéták általános jellemzői.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 11.

    Jellegzetességek, melyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy egy diétás rendszer nem fogadható el kritika nélkül. 1.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 12.

    Jellegzetességek, melyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy egy diétás rendszer nem fogadható el kritika nélkül. 2. Összefoglalás.

    - Lelovics Zsuzsanna

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.

Skript

Jegyzet.

Empfohlene Literatur

Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.

Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan. Budapest: Medicina, 2005.

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Semesteranforderungen

A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

1 téma önálló feldolgozása.

Prüfungsfragen

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen

  • Lelovics Zsuzsanna