A titokzatos E-számok egészségügyi hatásai: tévhitek és a valóság

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2023-2024

Lehrbeauftragte/r

  • Dr. Varjas Tímea

    egyetemi adjunktus,
    Orvosi Népegészségtani Intézet

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 24

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 24

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OFF-ETV-T
  • 2 kredit
  • Fogorvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Voraussetzungen:

keine

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 5 – max. 30

Erreichbar als Campus-Kurs für 10 fő számára. Campus-karok: ETK GYTK TTK

Thematik

Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.

Vorlesungen

  • 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Dr. Varjas Tímea
  • 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Dr. Varjas Tímea
  • 3. Magyarországi és EU és nemzetközi szabályozás intézményrendszere - Dr. Varjas Tímea
  • 4. Az E-szám rendszer - Dr. Varjas Tímea
  • 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Dr. Varjas Tímea
  • 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Dr. Varjas Tímea
  • 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199) - Dr. Varjas Tímea
  • 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Dr. Varjas Tímea
  • 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Dr. Varjas Tímea
  • 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Dr. Varjas Tímea
  • 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Dr. Varjas Tímea
  • 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Dr. Varjas Tímea
  • 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Dr. Varjas Tímea
  • 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Dr. Varjas Tímea
  • 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Dr. Varjas Tímea
  • 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Dr. Varjas Tímea
  • 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Dr. Varjas Tímea
  • 18. A guargumi körüli pánik története - Dr. Varjas Tímea
  • 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Dr. Varjas Tímea
  • 20. Kínai étterem szindróma - Dr. Varjas Tímea
  • 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
  • 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Dr. Varjas Tímea
  • 23. Összefoglalás - Dr. Varjas Tímea
  • 24. Teszt - Dr. Varjas Tímea

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

Neptunra feltöltött diasor

Skript

Empfohlene Literatur

EFSA adott témakörhöz kapcsolódó cikkei

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett

Semesteranforderungen

A kurzus csoportban kidolgozott és előadott prezentációval és online teszttel zárul (Neptun)

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

Egyéni elbírálás alapján

Prüfungsfragen

Az aktuális diasorban, Neptunon, Teamsen

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen