Daten
Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2023-2024
Lehrbeauftragte/r
-
Dr. Lelovics Zsuzsanna
egyetemi docens,
Orvosi Népegészségtani Intézet -
Semesterwochenstunden
Vorlesungen: 12
Praktika: 6
Seminare: 6
Insgesamt: 24
Fachangaben
- Kode des Kurses: OFF-BTU-T
- 2 kredit
- Fogorvos
- Fakultatív modul
- Őszi
keine
Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:
min. 5 – max. 30
Erreichbar als Campus-Kurs für 30 fő számára. Campus-karok: ÁOK
Thematik
A tudatosan és gazdagon kialakított étrend a legnagyobb örömök forrása lehet, azonban ennek ellenkezője is igaz: a helytelenül alakított étrend és étkezési szokások betegségek kialakulásához vezet(het). Az egyén magatartása egészsége alakulása–alakítása terén egyre fontosabb. A tantárgy keretében tárgyalt témák a legfontosabb ismereteket ölelik fel az egészségtudatos táplálkozás és az ezzel kapcsolatos kritikai gondolkodás kialakításában. A kurzus keretében olyan hasznos információkhoz juthatnak a hallgatók, melyek tömören, lényegre törően segítenek eligazodni a ma korszerűnek tartott táplálkozástanban, valamint az attól elválaszthatatlan élelmiszerek világában és az élelmiszeriparban. Az elmúlt években a táplálkozási ismeretek óriási fejlődésen mentek keresztül, a marketing- és médiaismeretek pedig más megvilágításba helyeznek „alapigazságokat” is.
A rövid történeti áttekintés után megismerjük a makro- és a főbb mikrotápanyagokat, az anyagcserében játszott szerepüket. Sor kerül a tápanyagszükséglet individuális meghatározására, továbbá az arányaiban helytelen táplálkozás és a túlzott fogyasztás (és ennek ellenkezője) kórokozó szerepére.
Tematika
1. Bevezetés. A táplálkozástudomány terminológiája. Tápanyagtáblázatok értelmezése.
2. A táplálék összetétele: makronutriensek.
3. A táplálék összetétele: mikronutriensek.
4. Tápanyagszükséglet. Az egészséges táplálkozás, alapelvei és 12 pontja.
5. Az egészséges táplálkozás speciális kérdései – életszakaszok szerint (gyermek, felnőtt, várandós, idős).
6. Folyadékszükséglet, fogyadékbevitel.
7. Étrend-kiegészítők, funkcionális és speciális élelmiszerek. Superfoods.
8. A „fast food”. A „junk food”. Adalékanyagok. E-számok.
9. Az evéstől az étkezésig. Az egyén lehetősége egészsége megtartásában, a prevenció.
10. Táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek. Az elhízás.
11. Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok. Táplálkozási divatok. Táplálkozástudomány az interneten.
12. Élelmiszer-biztonság. Élelmiszertörvény. Az élelmiszercímke.
Vorlesungen
- 1. Bevezetés. A táplálkozástudomány terminológiája. Tápanyagtáblázatok értelmezése - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 2. A táplálék összetétele: makronutriensek - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 3. A táplálék összetétele: mikronutriensek - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 4. Tápanyagszükséglet. Az egészséges táplálkozás, alapelvei és 12 pontja - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 5. Az egészséges táplálkozás speciális kérdései – életszakaszok szerint (gyermek, felnőtt, várandós, idős) - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 6. Folyadékszükséglet, folyadékbevitel - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 7. Étrend-kiegészítők, funkcionális és speciális élelmiszerek. Superfoods - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 8. A „fast food”. A „junk food”. Adalékanyagok. E-számok - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 9. Az evéstől az étkezésig. Az egyén lehetősége egészsége megtartásában, a prevenció - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 10. Táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek. Az elhízás - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 11. Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok. Táplálkozási divatok - Dr. Lelovics Zsuzsanna
- 12. Élelmiszer-biztonság. Élelmiszertörvény. Az élelmiszercímke - Dr. Lelovics Zsuzsanna
Praktika
- 1. Tápanyagszükséglet
- 2. Tápanyagszámítás a gyakorlatban
- 3. Szomatometria a táplálkozástudományban
- 4. Energiamérleg. Testtömeg-menedzselés
- 5. Hazai validált táplálkozási felmérések és eredményeik
- 6. Az élelmiszercímke értelmezése. Élelmiszerek jelölése. Védjegyek, márkajegyek
Seminare
- 1. Makronutriensek, 1. Fehérjék
- 2. Makronutriensek, 2. Zsírok
- 3. Makronutriensek, 3. Szénhidrátok
- 4. Mikrotápanyag-felvétel hazai lakossági felmérések alapján
- 5. Az elmúlt évek népszerű divatdiétái és értékelésük
- 6. Tévhitek és igazságok a táplálkozási irányzatok és diéták terén
Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes
Obligatorische Literatur
Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff
Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.
Skript
„Bevezetés a táplálkozástudományba” c. jegyzet.
Empfohlene Literatur
Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.
Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan. Budapest: Medicina, 2005.
Zimmermann, M.: Burgerstein’s handbook of nutrition. Stuttgart: Thieme, 2001.
Allen, L. H. – Prentice, A. – Caballero, B.: Encyclopedia of human nutrition. 2013.
Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters
Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett
Semesteranforderungen
A félévközi értékelés két – az 5. és a 10. oktatási héten megírt – zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra egyszer van lehetőség, a 6., illetve a 11. oktatási héten egyeztetett időpontban.) Az érdemjegyet a két dolgozat alapján elért jegy határozza meg. Javításért szóbeli vizsga tehető.
Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten
1 téma önálló feldolgozása.
Prüfungsfragen
-
Prüfer
Praktika, Seminarleiter/innen
- Dr. Lelovics Zsuzsanna