Daten
Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2021-2022
Lehrbeauftragte/r
-
Dr. Farkas Ágnes
egyetemi docens,
Farmakognóziai Intézet -
Semesterwochenstunden
Vorlesungen: 10
Praktika: 14
Seminare: 0
Insgesamt: 24
Fachangaben
- Kode des Kurses: OOF-MEM-T
- 2 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Őszi
keine
Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:
min. 3 – max. 15
Erreichbar als Campus-Kurs für 5 fő számára. Campus-karok: TTK
Thematik
A méz és egyéb méhészeti termékek (pl. propolisz, méhpempő) régóta fontos szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében. Napjainkban növekszik az érdeklődés az apiterápia különböző területei iránt az egészségügyben dolgozó szakemberek, valamint mindazok körében, akik valamely méhészeti terméket szeretnének alkalmazni adott betegség tüneteinek enyhítésére vagy megelőzés céljára. A kurzus áttekintést nyújt az apiterápia különböző területeiről, így az egyes kezelések során alkalmazott méz, propolisz, méhpempő és méhméreg eredetéről, típusairól, fizikai-kémiai jellemzőiről és a gyógyászati alkalmazás lehetőségeiről - a legfrissebb tudományos bizonyítékok tükrében. A kurzus tárgyalja a mézhamisítás és -azonosítás kérdéskörét is. A gyakorlati foglalkozások során különböző mézfajtákat vizsgálunk: mikroszkópos pollenanalízissel és a fizikai-kémiai jellemzők mérésével tisztázzuk botanikai eredetüket, valamint in vitro tesztek segítségével meghatározzuk antioxidáns és antimikrobás aktivitásukat.
Vorlesungen
- 1. A méz botanikai és földrajzi eredete. - Dr. Farkas Ágnes
- 2. A méz kémiai összetétele. - Dr. Farkas Ágnes
- 3. Hazai méztípusok (botanikai eredet, érzékszervi vizsgálat, fizikai-kémiai jellemzők). - Dr. Farkas Ágnes
- 4. Külföldi méztípusok (botanikai eredet, érzékszervi vizsgálat, fizikai-kémiai jellemzők). - Dr. Farkas Ágnes
- 5. Mézek azonosítására alkalmas módszerek. Mézhamisítás. - Dr. Farkas Ágnes
- 6. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel. - Dr. Farkas Ágnes
- 7. A méz gyógyászati alkalmazásának lehetőségei. - Dr. Farkas Ágnes
- 8. Méz és propolisz antimikrobás hatása. - Dr. Farkas Ágnes
- 9. Az apiterápia egyéb területei. - Dr. Farkas Ágnes
- 10. Az egészségmegőrzés szempontjából jelentős egyéb méhészeti termékek. - Dr. Farkas Ágnes
Praktika
- 1. Mézek érzékszervi vizsgálata.
- 2. Mézek fizikai-kémiai jellemzőinek vizsgálata.
- 3. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel I.
- 4. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel II.
- 5. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel III.
- 6. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel IV.
- 7. Mézek antioxidáns kapacitásának mérése I.
- 8. Mézek antioxidáns kapacitásának mérése II.
- 9. Mézek antioxidáns kapacitásának mérése III.
- 10. Mézek antioxidáns kapacitásának mérése IV.
- 11. Mézminták antimikrobás hatásának vizsgálata I.
- 12. Mézminták antimikrobás hatásának vizsgálata II.
- 13. Propolisz antimikrobás hatásának vizsgálata I.
- 14. Propolisz antimikrobás hatásának vizsgálata II.
Seminare
Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes
Obligatorische Literatur
Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff
Az előadások Power Point anyagai elérhetőek lesznek a Farmakognóziai Intézet honlapján (Oktatási anyagok).
Skript
Empfohlene Literatur
A kurzus során feldolgozzuk a legfrissebb szakirodalmi forrásokat (tudományos folyóiratok szakcikkei, könyvfejezetek, weboldalak).
Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters
Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett
Semesteranforderungen
Az előadások anyagából 2 alkalommal rövid írásbeli dolgozat min. 60%-os teljesítése.
A laboratóriumi gyakorlatokról a hallgatóknak jegyzőkönyvet kell készíteniük.
Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten
Pótlásra nincs lehetőség.
Prüfungsfragen
1. A méz botanikai és földrajzi eredete.
2. A méz kémiai összetétele.
3. Hazai és külföldi méztípusok.
4. Mézek érzékszervi vizsgálata.
5. Méztípusok fizikai-kémiai jellemzői.
6. Mézek azonosítására alkalmas módszerek.
7. Mézek azonosítása mikroszkópos pollenanalízissel.
8. Mézhamisítás.
9. A méz gyógyászati alkalmazásának területei.
10. Az apiterápia egyéb területei.
11. Az egészségmegőrzés szempontjából jelentős egyéb méhészeti termékek.
12. Mézek antioxidáns aktivitásának meghatározása.
13. A méz és propolisz antimikrobás hatása.
Prüfer
Praktika, Seminarleiter/innen
- Dr. Balázs Viktória Lilla
- Dr. Farkas Ágnes
- Dr. Kocsis Marianna