Közegészségtan (Y2015)

Data

Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025

Course director

Number of hours/semester

lectures: 28 hours

practices: 14 hours

seminars: 0 hours

total of: 42 hours

Subject data

  • Code of subject: OFK-MEN-T
  • 3 kredit
  • Fogorvos
  • Klinikai modul
  • Őszi
Prerequisites:

OFP-KO2-T teljesítve , OFP-MI1-T teljesítve

Course headcount limitations

min. 5 – max. 24

Topic

Az orvostudományon belül a preventív medicina oldalát a Közegészségtan képviseli.

A tárgy a legnagyobb népegészségügyi kihívásokat jelentő betegségek primer, szekunder és tercier prevenciójával foglalkozik.

Célja az egészségtől a betegségek kialakulásáig tartó folyamat vizsgálata, valamint az egyéni és a populációs szintű megelőzés lehetőségeinek bemutatása.

Lectures

  • 1. Magyarország népegészségügyi helyzete. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 2. Az egészség és a betegség fogalma. Egészségdeterminánsok. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 3. A prevenció szintjei. - Berényi Károly
  • 4. Demográfia. - Berényi Károly
  • 5. A kardiovaszkuláris betegségek epidemiológiája és prevenciója I. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 6. A kardiovaszkuláris betegségek epidemiológiája és prevenciója II. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 7.

    Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana I.:

    Diabétesz, obezitás

    - Balogh Erika
  • 8. Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana II.: Oszteoporózis - Balogh Erika
  • 9.

    Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana III.:

    Légúti megbetegedések

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana IV.: Gasztrointesztinális betegségek - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Daganatos betegségek morbiditási és mortalitási viszonyai, a megelőzés lehetőségei. I. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 12. Daganatos betegségek morbiditási és mortalitási viszonyai, a megelőzés lehetőségei. II. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 13. Táplálkozás-egészségügyi alapismeretek. - Wolher Veronika
  • 14. Táplálkozási szokások, a magyar néptáplálkozás. - Wolher Veronika
  • 15. Táplálkozás szerepe a krónikus nem fertőző betegségek kialakulásában I. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 16. Táplálkozás szerepe a krónikus nem fertőző betegségek kialakulásában II. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 17. Járványtani alapfogalmak. Fertőzés forrása, terjedése, fogékonyság. - Lelovics Zsuzsanna
  • 18. Globális járványügyi helyzetkép. Magyarország járványügyi helyzete. - Lelovics Zsuzsanna
  • 19. Fertőző betegségek csoportosítása, az egyes csoportok főbb járványügyi jellemzői I. - Lelovics Zsuzsanna
  • 20. Fertőző betegségek csoportosítása, az egyes csoportok főbb járványügyi jellemzői II. Az orális baktériumflóra jelentősége a betegségek kialakulásában. - Lelovics Zsuzsanna
  • 21. Védőoltások. - Lelovics Zsuzsanna
  • 22. Nozokomiális fertőzések. - Lelovics Zsuzsanna
  • 23. Vízhigiéne, ivóvízellátás, vízszennyezés. - Bérczi Bálint Dániel
  • 24. A talaj higiénés szerepe. A szemét, hulladék közegészségügyi és járványügyi vonatkozásai. - Bérczi Bálint Dániel
  • 25. A levegő egészségtana. A levegőszennyeződések hatása az egészségre. Szmog. A levegőszennyeződés okozta ártalmak prevenciója. - Szabó István (Népeg)
  • 26. Foglalkozási betegségek és megelőzésük. (Por, zaj, vibráció, vegyi ártalmak, sugárzás, foglalkozási fertőzések.) - Szabó István (Népeg)
  • 27. Munkaártalmak, foglalkozási betegségek a fogorvosi gyakorlatban. - Lelovics Zsuzsanna
  • 28. A fogászati rendelő ergonómiája, felszerelése. - Lelovics Zsuzsanna

Practices

  • 1. Epidemiológiai alapismeretek I. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 2. Epidemiológiai alapismeretek II. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 3. Epidemiológiai alapismeretek III. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 4. Szűrővizsgálatok. - Varjas Tímea
  • 5. Szociális kockázati tényezők. - Balogh Erika
  • 6. Egészségnevelés, egészségfejlesztés. - Horváth-Sarródi Andrea
  • 7. Táplálkozási ártalmak és megelőzésük. Fogorvosi vonatkozások. Étrendelemzés. Gyakorlati élelmezéshigiénés ismeretek. - Wolher Veronika
  • 8. Élelmiszerártalmak, ételfertőzések, ételmérgezések és megelőzésük. - Lelovics Zsuzsanna
  • 9. A fogászati praxis létesítésének feltételrendszere. A magánorvosi rendelők, fogorvosi rendelők közegészségügyi, járványügyi követelményei. A fogászati finanszírozás aktuális kérdései. - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. Szexuális úton terjedő fertőző betegségek és a vírushepatitiszek epidemiológiája. - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Kórházhigiénés gyakorlat, Sterilezés, dezinfekció. - Gyöngyi Zoltán
  • 12. A szájüregi onkológiai megbetegedések epidemiológiája. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 13. A szenvedélybetegségek (drogfüggőség, dohányzás és az alkoholfogyasztás) epidemiológiája, kockázati szerepük. - Gyöngyi Zoltán
  • 14. Gyakorlati teendők fertőző betegségek előfordulásakor. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek felépítése, működése, feladatai. - Lelovics Zsuzsanna

Seminars

Reading material

Obligatory literature

Ember I., Kiss I., Cseh K. (szerk.): Népegészségügyi orvostan, PTE-ÁOK Pécs, 2013.

Literature developed by the Department

A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.

Notes

Recommended literature

Conditions for acceptance of the semester

A gyakorlatok látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.

A gyakorlatokról legfeljebb 2x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.

Mid-term exams

-

Making up for missed classes

Pótlási lehetőség nincs.

Exam topics/questions

1. Magyarország népegészségügyi helyzete.

2. Az egészség és a betegség fogalma. Egészségdeterminánsok.

3. A prevenció szintjei.

4. Demográfia.

5. A kardiovaszkuláris betegségek mortalitási és morbiditási viszonyai. A kockázati tényezők csoportosítása.

6. A kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezői. Kardiovaszkuláris rizikóbecslés és prevenció.

7. Daganatos betegségek morbiditási és mortalitási viszonyai.

8. Daganatos betegségek főbb kockázati tényezői és a megelőzés lehetőségei.

9. Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana: diabétesz.

10. Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana: obesitas.

11. Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana: oszteoporózis.

12. Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana: légúti megbetegedések.

13. Egyéb nem fertőző megbetegedések járványtana: gasztrointesztinális betegségek.

14. Táplálkozás-egészségügyi alapismeretek.

15. Táplálkozási szokások, a magyar néptáplálkozás.

16. Táplálkozás szerepe a krónikus nem fertőző betegségek kialakulásában.

17. Járványtani alapfogalmak. Fertőzés forrása, terjedése, fogékonyság.

18. Globális járványügyi helyzetkép. Magyarország járványügyi helyzete.

19. Fertőző betegségek csoportosítása, az egyes csoportok főbb járványügyi jellemzői.

20. Az orális baktériumflóra jelentősége a betegségek kialakulásában.

21. Védőoltások.

22. Nozokomiális fertőzések.

23. Vízhigiéne, ivóvízellátás, vízszennyezés.

24. A szemét, hulladék közegészségügyi és járványügyi vonatkozásai. A talaj higiénés szerepe.

25. A levegő egészségtana. A levegőszennyeződések hatása az egészségre. Szmog.

26. A levegőszennyeződés okozta ártalmak prevenciója.

27. Foglalkozási betegségek és megelőzésük. (Por, zaj, vibráció, vegyi ártalmak, sugárzás, foglalkozási fertőzések.)

28. Munkaártalmak, foglalkozási betegségek a fogorvosi gyakorlatban.

29. Epidemiológiai indikátorok. Az epidemiológiai vizsgálatok típusai, jellemzői.

30. Megfigyeléses és experimentális epidemiológiai vizsgálatok.

31. Szűrővizsgálatok.

32. Szociális kockázati tényezők.

33. Egészségnevelés, egészségfejlesztés.

34. A szájüregi onkológiai megbetegedéseinek epidemiológiája.

35. Táplálkozási ártalmak és megelőzésük. Fogorvosi vonatkozások. Gyakorlati élelmezéshigiénés ismeretek.

36. Élelmiszerártalmak, ételfertőzések, ételmérgezések és megelőzésük.

37. Fog- és szájbetegségek népegészségügyi jelentősége. A káriesz epidemiológiája. Prevenciós kérdések, a fluor profilaxis.

38. Szexuális úton terjedő fertőző betegségek és a vírushepatitiszek epidemiológiája.

39. Kórházhigiéne, sterilezés, dezinfekció.

40. A dohányzás és az alkoholfogyasztás epidemiológiája, kockázati szerepük.

Examiners

  • Balogh Erika
  • Gerencsér Gellért
  • Gyöngyi Zoltán
  • Kiss István Zoltán (Népeg)
  • Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • Lelovics Zsuzsanna
  • Rákosy-Vokó Zsuzsa
  • Szendi Katalin
  • Varga Csaba (Népeg)
  • Varjas Tímea

Instructor / tutor of practices and seminars

  • Balogh Erika
  • Bérczi Bálint Dániel
  • Berényi Károly
  • Gyöngyi Zoltán
  • Horváth-Sarródi Andrea
  • Kiss István Zoltán (Népeg)
  • Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • Lelovics Zsuzsanna
  • Szabó István (Népeg)
  • Varjas Tímea
  • Wolher Veronika