Közegészségtan 1.

Data

Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025

Course director

Number of hours/semester

lectures: 28 hours

practices: 0 hours

seminars: 0 hours

total of: 28 hours

Subject data

  • Code of subject: OGO-KE1-T
  • 2 kredit
  • Gyógyszerész
  • Gyógysz. biol. és orv. elm. ismeretek modul
  • Őszi
Prerequisites:

OGO-MA2-T teljesítve , OGO-EN2-T teljesítve

Course headcount limitations

min. 5

Topic

Az orvostudományon belül a preventív medicina oldalát a Közegészségtan képviseli.

A tárgy a legnagyobb népegészségügyi kihívásokat jelentő betegségek primer, szekunder és tercier prevenciójával foglalkozik.

Célja az egészségtől a betegségek kialakulásáig tartó folyamat vizsgálata, valamint az egyéni és a populációs szintű megelőzés lehetőségeinek bemutatása.

Lectures

  • 1. Magyarország népegészségügyi helyzete. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 2. Az egészség és a betegség fogalma, egészségdeterminánsok. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 3. A közegészségtan története, feladatai, részei. - Varjas Tímea
  • 4. A betegségmegelőzés alapjai, a prevenció szintjei. - Varjas Tímea
  • 5. Demográfiai alapfogalmak. - Varjas Tímea
  • 6. Magyarország demográfiai helyzete. - Varjas Tímea
  • 7. Az epidemiológia alapjai. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 8. Epidemiológiai mutatók. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 9. Epidemiológia vizsgálatok I. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 10. Epidemiológiai vizsgálatok II. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 11. Táplálkozás-egészségtan 1. Alapfogalmak, táplálkozással összefüggő megbetegedések. - Wolher Veronika
  • 12. Táplálkozás-egészségtan 1. Egészséges táplálkozás, táplálkozási ajánlások. - Wolher Veronika
  • 13. Táplálkozás-egészségtan 2. Táplálkozási szokások, divatdiéták, magyar néptáplálkozás. I. - Wolher Veronika
  • 14. Táplálkozás-egészségtan 2. Táplálkozási szokások, divatdiéták, magyar néptáplálkozás. II. - Wolher Veronika
  • 15. Táplálkozás-egészségtan 3. A táplálkozás szerepe a fontosabb krónikus, nem fertőző betegségek kialakulásában. I. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 16. Táplálkozás-egészségtan 3. A táplálkozás szerepe a fontosabb krónikus, nem fertőző betegségek kialakulásában. II. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 17. Szűrővizsgálatok I. - Varjas Tímea
  • 18. Szűrővizsgálatok II. - Varjas Tímea
  • 19. Bevezetés a nem fertőző betegségek epidemiológiájába. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 20. Szív és érrendszeri megbetegedések epidemiológiája. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 21. Daganatos megbetegedések epidemiológiája. I. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 22. Daganatos megbetegedések epidemiológiája. II. - Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • 23. Obesitas, diabetes, osteoporosis. I. - Balogh Erika
  • 24. Obesitas, diabetes, osteoporosis. II. - Balogh Erika
  • 25. Légúti és gastrointestinalis betegségek epidemiológiája. I. - Lohner Szimonetta Ivett
  • 26. Légúti és gastrointestinalis betegségek epidemiológiája. II. - Lohner Szimonetta Ivett
  • 27. A pszichés betegségek és az öngyilkosság epidemiológiája. I. - Varjas Tímea
  • 28. A pszichés betegségek és az öngyilkosság epidemiológiája. II. - Varjas Tímea

Practices

Seminars

Reading material

Obligatory literature

Ember I., Kiss I., Cseh K. (szerk.): Népegészségügyi orvostan, PTE-ÁOK Pécs, 2013.

Literature developed by the Department

A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.

Notes

Recommended literature

Conditions for acceptance of the semester

-

Mid-term exams

-

Making up for missed classes

Nincs.

Exam topics/questions

Tételsor Közegészségtan 1.

1. Magyarország népegészségügyi helyzete.

2. Az egészség és a betegség fogalma, egészségdeterminánsok.

3. A közegészségtan története, feladatai, részei.

4. A betegségmegelőzés alapjai, a prevenció szintjei.

5. Demográfiai alapfogalmak. Magyarország demográfiai helyzete.

6. Az epidemiológia alapjai.

7. Epidemiológiai mutatók.

8. Epidemiológiai vizsgálatok.

9. Táplálkozási szokások, magyar néptáplálkozás.

10. Táplálkozással összefüggő megbetegedések.

11. Egészséges táplálkozás, táplálkozási ajánlások.

12. A táplálkozás szerepe a fontosabb krónikus, nem fertőző betegségek kialakulásában.

13. Szűrővizsgálatok.

14. Szív és érrendszeri megbetegedések epidemiológiája.

15. Daganatos megbetegedések epidemiológiája.

16. Az obesitas epidemiológiája.

17. A diabetes epidemiológiája.

18. Az osteoporosis epidemiológiája.

19. Légúti betegségek epidemiológiája.

20. Gastrointestinalis betegségek epidemiológiája.

21. A pszichés betegségek, és az öngyilkosság epidemiológiája.

Examiners

  • Balogh Erika
  • Gerencsér Gellért
  • Gyöngyi Zoltán
  • Kiss István Zoltán (Népeg)
  • Kiss Zsuzsanna (Orsós Zsuzsanna)
  • Szabó István (Népeg)
  • Szendi Katalin
  • Varga Csaba (Népeg)
  • Varjas Tímea

Instructor / tutor of practices and seminars