Data
Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025
Course director
-
Sik Attila Gábor
tudományos főmunkatárs,
Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék -
Number of hours/semester
lectures: 10 hours
practices: 2 hours
seminars: 0 hours
total of: 12 hours
Subject data
- Code of subject: OFF-HDG-T
- 1 kredit
- Fogorvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
-
Course headcount limitations
min. 5 – max. 60
Topic
Az életben számos szokás és öröm létezik, melyeket az emberek azért szeretnek, mert örömtelivé varázsolják életüket (például a gasztronómia, játékok, alkohol, szex, szerencsejátékok, közösségi média, stb.). Az agy az ember azon szerve, mely a fizikai és mentális ingereket élvezetté alakítja. Ugyanakkor az élvezetekre rá lehet szokni, függővé tehetnek minket, s a függőség ár sokkal több, mint pusztán hedonizmus vagy rossz szokás. Számos mentális és fizikai betegséget, személyes krízist okozhatnak, míg az egészségügyi oldalát nézve a dolognak, számos kiadást generál azok gyógyítása. Mindemellett a függőség által jelentett problémák megjelennek a társadalom szintjén is, jogi, közgazdasági vagy egyéb szempontból.
A kurzus az örömmel és a függőségekkel foglalkozik az agyműködést véve alapul, ám a fókusz nem csak egészségügyi. Definiálja azt is, hogy az öröm mitől öröm, s ez hogy alakulhat át függőséggé, mely veszélyezteti az embert, az egészséget és a társadalmat is. A kurzus koncepciója az, hogy több tudomány is megvizsgálja a jelenséget, így a neurobiológia mellett szociológia, közgazdaságtan és jog szemszögét is alapul véve a hallgató sokkal részletesebb, egész képet kap az összefüggésekről, holisztikusabb módon megértve azt. Ezért az Orvostudományi Kar és más Karok oktatói együtt oktatják a kurzust, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztva az elmondottakat. Jó gyakorlati példa lehet egy gasztronómiai élmény – mely egyből meg is magyarázza, miért hedonizmus a gyakorlatban a kurzus címe – mely során egy étkezés és az azt magyarázó tudomány együtt tapasztalható meg gyakorlati módszerekkel.
Fontos megjegyezni, hogy a kurzus tartalmaz 2 gyakorlati órát is:
Az első egy éttermi étkezés, melynek a helyszíne később, a hallgatók létszáma alapján kerül foglalásra. Az étkezés várható költsége 3000 Ft, mely a hallgatót terheli.
A második gyakorlati foglalkozás egy borkóstoló a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatójában, melynek várható, hozzávetőleges költsége (3000 Ft) szintén a hallgatót terheli.
Lectures
- 10. Hogyan csináljuk? Hedonizmus vagy Epikurosz? - Tuboly Ádám Tamás
- 9. A hedonizmus filozófiája - Tuboly Ádám Tamás
- 8. Szex, mint szükséges drog (meghívott előadó) - Hoffmann Gyula
- 7. Szex, mint szükséges drog (meghívott előadó) - Hoffmann Gyula
- 5. Az irodalomban megjelenő hedonizmus - Jankovits László
- 6. A bűn története. Hedonizmus a történelemben - Deák Máté Iván
- 4. Divat mint hedonizmus (meghívott előadó) - Maksa-Egri Petra
- 3. Hogyan működik az öröm a neurobiológia szempontjából? - Sik Attila Gábor
- 1. A kurzus bemutatása, tematika ismertetése - Sik Attila Gábor
- 2. Az agy, mint az öröm eszköze - Sik Attila Gábor
Practices
- 11. Külső óra I.: Gasztronómia. Miért szeretünk enni? - Sik Attila Gábor
- 12. Külső óra II.: Alkohol. Miért a kultúránk része? - Sik Attila Gábor
Seminars
Reading material
Obligatory literature
How Pleasure Works: The New Science of Why We Like What We Like. By Paul Bloom. W.W. Norton, 2011.
Inventing the Individual: The Origins of Western Liberalism. By Larry Siedentop. New York, Penguin Books, 2014.
Lucretius: The Nature of Things. By Lucretius. Translated by Alicia Stallings. Introduction by Richard Jenkyns. Written by Titus Lucretius Carus in around 60 BCE. New York, Penguin Classics, 2007.
The Moral Landscape: How Science Can Determine Human Values. By Sam Harris. New York, Free Press, 2010
Literature developed by the Department
Notes
Recommended literature
The Birth of Hedonism: The Cyrenaic Philosophers and Pleasure as a Way of Life. By Kurt Lampe. Princeton University Press, 2015.
Moral Darwinism: How We Became Hedonists. By Benjamin Wiker. IVP Academic, 2002.
The Birth of Pleasure. By Carol Gilligan. Vintage, Reprint edition, 2003.
Carnal Philosophy: Ethics, Aesthetics, and Erotics. By Julien Offray de La Mettrie.
Culture of the Slow: Social Deceleration in an Accelerated World. Edited by N. Osbaldiston. Palgrave Macmillan, 2013.
Dialectic of the Chinese Revolution: From Utopianism to Hedonism. By Jiwei Ci. Stanford University Press, 1994.
Enlightened Pleasures: Eighteenth-Century France and the New Epicureanism. By Thomas M. Kavanagh. Yale University Press, 2010.
From Pain to Pleasure: The Proven Pathway to Happiness: Epicurean Happiness Guidance. By Stefan G. Strietferdt. CreateSpace Independent Pub., 2011
Conditions for acceptance of the semester
-
Mid-term exams
3 lehetőség a szemeszter végén. A diákoknak egy 2500-3000 szavas esszét kell benyújtaniuk a saját maguk álltal választott témában.
Making up for missed classes
Házidolgozat (2500-3000 szó)
Exam topics/questions
A kérdések és a silabusz az intézet honlapján (www.itdweb.hu) lesz fent.
Examiners
Instructor / tutor of practices and seminars
- Deák Máté Iván
- Sik Attila Gábor