Hedonizmus a gyakorlatban

Data

Official data in SubjectManager for the following academic year: 2023-2024

Course director

  • Dr. Sik Attila Gábor

    tudományos főmunkatárs,
    Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

Number of hours/semester

lectures: 10 hours

practices: 2 hours

seminars: 0 hours

total of: 12 hours

Subject data

  • Code of subject: OFF-HDG-T
  • 1 kredit
  • Fogorvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Prerequisites:

-

Course headcount limitations

min. 5 – max. 60

Available as Campus course for 25 fő számára. Campus-karok: ÁOK ÁJK BTK ETK GYTK KTK TTK

Topic

Az életben számos szokás és öröm létezik, melyeket az emberek azért szeretnek, mert örömtelivé varázsolják életüket (például a gasztronómia, játékok, alkohol, szex, szerencsejátékok, közösségi média, stb.). Az agy az ember azon szerve, mely a fizikai és mentális ingereket élvezetté alakítja. Ugyanakkor az élvezetekre rá lehet szokni, függővé tehetnek minket, s a függőség ár sokkal több, mint pusztán hedonizmus vagy rossz szokás. Számos mentális és fizikai betegséget, személyes krízist okozhatnak, míg az egészségügyi oldalát nézve a dolognak, számos kiadást generál azok gyógyítása. Mindemellett a függőség által jelentett problémák megjelennek a társadalom szintjén is, jogi, közgazdasági vagy egyéb szempontból.
A kurzus az örömmel és a függőségekkel foglalkozik az agyműködést véve alapul, ám a fókusz nem csak egészségügyi. Definiálja azt is, hogy az öröm mitől öröm, s ez hogy alakulhat át függőséggé, mely veszélyezteti az embert, az egészséget és a társadalmat is. A kurzus koncepciója az, hogy több tudomány is megvizsgálja a jelenséget, így a neurobiológia mellett szociológia, közgazdaságtan és jog szemszögét is alapul véve a hallgató sokkal részletesebb, egész képet kap az összefüggésekről, holisztikusabb módon megértve azt. Ezért az Orvostudományi Kar és más Karok oktatói együtt oktatják a kurzust, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztva az elmondottakat. Jó gyakorlati példa lehet egy gasztronómiai élmény – mely egyből meg is magyarázza, miért hedonizmus a gyakorlatban a kurzus címe – mely során egy étkezés és az azt magyarázó tudomány együtt tapasztalható meg gyakorlati módszerekkel.
Fontos megjegyezni, hogy a kurzus tartalmaz 2 gyakorlati órát is:
Az első egy éttermi étkezés, melynek a helyszíne később, a hallgatók létszáma alapján kerül foglalásra. Az étkezés várható költsége 3000 Ft, mely a hallgatót terheli.
A második gyakorlati foglalkozás egy borkóstoló a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatójában, melynek várható, hozzávetőleges költsége (3000 Ft) szintén a hallgatót terheli.

Lectures

  • 1. A kurzus bemutatása, tematika ismertetése - Dr. Sik Attila Gábor
  • 2. Az agy, mint az öröm eszköze - Dr. Sik Attila Gábor
  • 3. Hogyan működik az öröm a neurobiológia szempontjából? - Dr. Sik Attila Gábor
  • 4. Divat mint hedonizmus (meghívott előadó) - Maksa-Egri Petra
  • 5. Az irodalomban megjelenő hedonizmus - Dr. Jankovits László
  • 6. A bűn története. Hedonizmus a történelemben - Dr. Deák Máté Iván
  • 7. Szex, mint szükséges drog (meghívott előadó) - Dr. Hoffmann Gyula
  • 8. Szex, mint szükséges drog (meghívott előadó) - Dr. Hoffmann Gyula
  • 9. A hedonizmus filozófiája - Dr. Tuboly Ádám Tamás
  • 10. Hogyan csináljuk? Hedonizmus vagy Epikurosz? - Dr. Tuboly Ádám Tamás

Practices

  • 11. Külső óra I.: Gasztronómia. Miért szeretünk enni?
  • 12. Külső óra II.: Alkohol. Miért a kultúránk része?

Seminars

Reading material

Obligatory literature

How Pleasure Works: The New Science of Why We Like What We Like. By Paul Bloom. W.W. Norton, 2011.
Inventing the Individual: The Origins of Western Liberalism. By Larry Siedentop. New York, Penguin Books, 2014.
Lucretius: The Nature of Things. By Lucretius. Translated by Alicia Stallings. Introduction by Richard Jenkyns. Written by Titus Lucretius Carus in around 60 BCE. New York, Penguin Classics, 2007.
The Moral Landscape: How Science Can Determine Human Values. By Sam Harris. New York, Free Press, 2010

Literature developed by the Department

Notes

Recommended literature

The Birth of Hedonism: The Cyrenaic Philosophers and Pleasure as a Way of Life. By Kurt Lampe. Princeton University Press, 2015.
Moral Darwinism: How We Became Hedonists. By Benjamin Wiker. IVP Academic, 2002.
The Birth of Pleasure. By Carol Gilligan. Vintage, Reprint edition, 2003.
Carnal Philosophy: Ethics, Aesthetics, and Erotics. By Julien Offray de La Mettrie.
Culture of the Slow: Social Deceleration in an Accelerated World. Edited by N. Osbaldiston. Palgrave Macmillan, 2013.
Dialectic of the Chinese Revolution: From Utopianism to Hedonism. By Jiwei Ci. Stanford University Press, 1994.
Enlightened Pleasures: Eighteenth-Century France and the New Epicureanism. By Thomas M. Kavanagh. Yale University Press, 2010.
From Pain to Pleasure: The Proven Pathway to Happiness: Epicurean Happiness Guidance. By Stefan G. Strietferdt. CreateSpace Independent Pub., 2011

Conditions for acceptance of the semester

Legfeljebb 25 % hiányzás megengedett

Mid-term exams

3 lehetőség a szemeszter végén. A diákoknak egy 2500-3000 szavas esszét kell benyújtaniuk a saját maguk álltal választott témában.

Making up for missed classes

Házidolgozat (2500-3000 szó)

Exam topics/questions

A kérdések és a silabusz az intézet honlapján (www.itdweb.hu) lesz fent.

Examiners

Instructor / tutor of practices and seminars

  • Dr. Deák Máté Iván
  • Dr. Sik Attila Gábor