Ismét Jordániában járt a pécsi orvoskar delegációja

2023. október 27.

A PTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani Intézet Védelmi Kutatások Központ és az EU-FIRE Group szervezésében delegáció látogatott Jordániába október 4-11. között, építve a pécsi orvosképző immáron három éve fennálló, és további három évre meghosszabbított szerződéses kapcsolatára a Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálattal (Jordanian Royal Medical Services – RMS).

A kiutazó bizottság vezetője dr. Kiss István professzor, a PTE ÁOK Népegészségtani Intézet igazgatója volt, a delegációban volt még dr. Kobolka István, a Védelmi Kutatások Központ vezetője és dr. Kiss Zsuzsanna, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok kutatója, az adminisztrációt pedig Németh-Szolár Tímea (PhD és Habilitációs Iroda), valamint Nagy Katalin (Tanulmányi Hivatal) képviselték. Jordán oldalról dr. Yousef Jamal Zureikat, az RMS főigazgatója és munkatársai, dr. Abeer Haddadin, a ARC Legfelsőbb Bizottságának tanácsadója, és dr. Yazeed Gougazeh, az RMS tanársegédje, ápolási instruktora fogadta a pécsi küldöttséget,

A látogatás célja, melyről a Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálat is beszámolt a közösségi oldalán, az RMS által működtetett két intézmény, a Queen Alia Military Hospital és a King Hussein Medical Center megtekintése, illetve a zaatari menekülttáborban tett látogatás volt, migrációs egészségügyi szempontokat szem előtt tartva.

Fontos napirendi pont volt a jordániai orvosok számára Pécsett induló rövid távú képzésekre vonatkozó, már korábban megkezdett tárgyalások következő lépéseinek tisztázása, illetve továbbá lehetséges együttműködés kezdeményezése a Pécsett tanuló jordániai hallgatók szakmai gyakorlati képzési helyeinek bővítésére jordán egészségügyi intézményekben. Az egyeztetések során a Stipendium és PhD ösztöndíjak is fókuszban voltak, valamint Kovács Péter, az EU-FIRE Group tulajdonosa ismertette a cég orvos-szakmai termékeit a jordániai orvosi vezetőkkel.

A 10 kórházat, illetve orvosi központot működtető Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálat 27 000 szakdolgozó, köztük 5000 orvos bevonásával a lakosság közel fele számára nyújt egészségügyi szolgáltatásokat. A fő célcsoportot képező katonai állomány és családtagjaik mellett területi ellátás keretében is fogadnak betegeket.

A megtekintett két intézményben mind a szervezettség, mind a felszereltség példaértékű. A fogászati osztály csak a Hussein Medical Centerben napi 4-500 beteget lát el, a képalkotó eljárásokra a várólista nem több, mint 2 hét, miközben az eszközpark jellemzően 2-3 éves, a korrekciós kezelésekhez helyi szakemberek készítik a beültetendő protéziseket).

A delegáció képviseletében dr. Kiss István professzor felvetette: a pécsi orvoskar jordán hallgatói számára előnyös lenne, ha hazájukban, anyanyelvi környezetben, esetleg leendő munkahelyükön részesülhetnének gyakorlati képzésben, építve ezzel a szakmai kapcsolataikat, megismerhetnék a jordán egészségügyi rendszert, a megtekintett munkakörnyezetet ismerve pedig biztosan magas szintű, naprakész technikai és tudományos háttérrel szerezhetnének szakmai ismereteket.

A tárgyalások során a jordán fél üdvözölte, hogy a PTE Általános Orvostudományi Kar részéről a rövid távú orvosi képzések rövidesen megvalósulhatnak, egyúttal biztosította a delegáció tagjait, hogy akkreditált egészségügyi intézményként szívesen fogadják a továbbiakban egyeztetett feltételek mellett a Pécsett tanuló jordán hallgatókat szakmai gyakorlatra.

A delegáció a folytatásban felkereste a zaatari menekülttábort is, ahol mintegy 82 000, többségében szír menekült ellátását végzik, alapellátást és mentálhigiénés szolgálatot biztosítva az ott élőknek. A rövid látogatás során a delegáció tagjainak alkalma nyílt vezető tisztségviselőktől, orvosoktól és a technikai feltételeket biztosító szakemberektől is a helyszínen tájékozódni a lehetőségekről, a főbb kihívásokról, a működés feltételeiről.