Public Health 1

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 28 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 28 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OPO-KE1-T
  • 2 kredit
  • Pharmacy
  • Medical-biological theoretical module and practical skills modul
  • autumn
Előfeltétel:

OPO-MA2-T finished , OPO-EN2-T finished

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő

Tematika

Public Health represents the preventive side of medicine. The subject deals with primary, secondary and tertiary prevention of the most challenging diseases of public health.

The aims are to exam the process of disease development and demonstrate the possibilities of prevention on individual and community levels.

Előadások

  • 1. Global overview of health status. Definition of health and disease. Health determinants. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 2. Global overview of health status. Definition of health and disease. Health determinants. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 3. History of public health. Scope of preventive medicine. Basics of disease prevention. Levels of prevention. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 4. History of public health. Scope of preventive medicine. Basics of disease prevention. Levels of prevention. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 5. Demography. - Horváth-Sarródi Andrea
  • 6. Demography. - Horváth-Sarródi Andrea
  • 7. Basics of epidemiology, epidemiological indicators. - Szabó István (Népeg)
  • 8. Basics of epidemiology, epidemiological indicators. - Szabó István (Népeg)
  • 9. Epidemiological studies. - Szabó István (Népeg)
  • 10. Epidemiological studies. - Szabó István (Népeg)
  • 11. Nutritional epidemiology 1.: Basics of nutrition. Healthy nutrition, dietary recommendations. Nutrition related diseases. - Szabó István (Népeg)
  • 12. Nutritional epidemiology 1.: Basics of nutrition. Healthy nutrition, dietary recommendations. Nutrition related diseases. - Szabó István (Népeg)
  • 13. Nutritional epidemiology 2.: Nutritional habits, fad diets. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 14. Nutritional epidemiology 2.: Nutritional habits, fad diets. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 15. Nutritional epidemiology 3. Role of diet in the development of major chronic non infectious diseases. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 16. Nutritional epidemiology 3. Role of diet in the development of major chronic non infectious diseases. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 17. Screening. - Szabó István (Népeg)
  • 18. Screening. - Szabó István (Népeg)
  • 19. Epidemiology of cardiovascular diseases. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 20. Epidemiology of cardiovascular diseases. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 21. Cancer epidemiology. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 22. Cancer epidemiology. - Kiss István Zoltán (Népeg)
  • 23. Epidemiology of diabetes and obesity. Epidemiology of osteoporosis. - Horváth-Sarródi Andrea
  • 24. Epidemiology of diabetes and obesity. Epidemiology of osteoporosis. - Horváth-Sarródi Andrea
  • 25. Epidemiology of respiratory and gastrointestinal diseases. - Lohner Szimonetta Ivett
  • 26. Epidemiology of respiratory and gastrointestinal diseases. - Lohner Szimonetta Ivett
  • 27. Epidemiology of suicide, epidemiology of mental disorders. - Horváth-Sarródi Andrea
  • 28. Epidemiology of suicide, epidemiology of mental disorders. - Horváth-Sarródi Andrea

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Edit Paulik: Public Health and Preventive Medicine, Medicina Publishing House, Budapest 2013.

Saját oktatási anyag

Educational material uploaded on Neptun.

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

-

Félévközi ellenőrzések

-

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

-

Vizsgakérdések

Questions of choice Public Health 1.

1. Global overview of health status.

2. Definition of health and disease. Health determinants.

3. History of public health. Scope of preventive medicine.

4. Basics of disease prevention. Levels of prevention.

5. Demography.

6. Basics of epidemiology.

7. Epidemiological indicators.

8. Epidemiological studies.

9. Basics of nutrition. Nutritional habits.

10. Nutrition related diseases.

11. Healthy nutrition, dietary recommendations.

12. Role of diet in the development of major chronic non infectious diseases.

13. Screening.

14. Epidemiology of cardiovascular diseases.

15. Cancer epidemiology.

16. Epidemiology of obesity.

17. Epidemiology of diabetes.

18. Epidemiology of osteoporosis.

19. Epidemiology of respiratory diseases.

20. Epidemiology of gastrointestinal diseases.

21. Epidemiology of suicide and mental disorders.

Vizsgáztatók

  • Gyöngyi Zoltán
  • Kiss István Zoltán (Népeg)
  • Szabó István (Népeg)
  • Szendi Katalin
  • Varga Csaba (Népeg)

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói