Bevezetés a táplálkozástudományba gyakorlattal

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 12 óra

gyakorlat: 12 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 24 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OFF-BTU-T
  • 2 kredit
  • Fogorvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 20 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK GYTK TTK

Tematika

A tudatosan és gazdagon kialakított étrend a legnagyobb örömök forrása lehet, azonban ennek ellenkezője is igaz: a helytelenül alakított étrend és étkezési szokások betegségek kialakulásához vezet(het). Az egyén magatartása egészsége alakulása–alakítása terén egyre fontosabb. A tantárgy keretében tárgyalt témák a legfontosabb ismereteket ölelik fel az egészségtudatos táplálkozás és az ezzel kapcsolatos kritikai gondolkodás kialakításában. A kurzus keretében olyan hasznos információkhoz juthatnak a hallgatók, melyek tömören, lényegre törően segítenek eligazodni a ma korszerűnek tartott táplálkozástanban, valamint az attól elválaszthatatlan élelmiszerek világában és az élelmiszeriparban. Az elmúlt években a táplálkozási ismeretek óriási fejlődésen mentek keresztül, a marketing- és médiaismeretek pedig más megvilágításba helyeznek „alapigazságokat” is.

A rövid történeti áttekintés után megismerjük a makro- és a főbb mikrotápanyagokat, az anyagcserében játszott szerepüket. Sor kerül a tápanyagszükséglet individuális meghatározására, továbbá az arányaiban helytelen táplálkozás és a túlzott fogyasztás (és ennek ellenkezője) kórokozó szerepére.

Tematika

1. Bevezetés. A táplálkozástudomány terminológiája. Tápanyagtáblázatok értelmezése.

2. A táplálék összetétele: makronutriensek.

3. A táplálék összetétele: mikronutriensek.

4. Tápanyagszükséglet. Az egészséges táplálkozás, alapelvei és 12 pontja.

5. Az egészséges táplálkozás speciális kérdései – életszakaszok szerint (gyermek, felnőtt, várandós, idős).

6. Folyadékszükséglet, fogyadékbevitel.

7. Étrend-kiegészítők, funkcionális és speciális élelmiszerek. Superfoods.

8. A „fast food”. A „junk food”. Adalékanyagok. E-számok.

9. Az evéstől az étkezésig. Az egyén lehetősége egészsége megtartásában, a prevenció.

10. Táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek. Az elhízás.

11. Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok. Táplálkozási divatok. Táplálkozástudomány az interneten.

12. Élelmiszer-biztonság. Élelmiszertörvény. Az élelmiszercímke.

Előadások

  • 1. Bevezetés. A táplálkozástudomány terminológiája. Tápanyagtáblázatok értelmezése - Lelovics Zsuzsanna
  • 2. A táplálék összetétele: makronutriensek - Lelovics Zsuzsanna
  • 3. A táplálék összetétele: mikronutriensek - Lelovics Zsuzsanna
  • 4. Tápanyagszükséglet. Az egészséges táplálkozás, alapelvei és 12 pontja - Lelovics Zsuzsanna
  • 5. Az egészséges táplálkozás speciális kérdései – életszakaszok szerint (gyermek, felnőtt, várandós, idős) - Lelovics Zsuzsanna
  • 6. Folyadékszükséglet, folyadékbevitel - Lelovics Zsuzsanna
  • 7. Étrend-kiegészítők, funkcionális és speciális élelmiszerek. Superfoods - Lelovics Zsuzsanna
  • 8. A „fast food”. A „junk food”. Adalékanyagok. E-számok - Lelovics Zsuzsanna
  • 9. Az evéstől az étkezésig. Az egyén lehetősége egészsége megtartásában, a prevenció - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. Táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek. Az elhízás - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok. Táplálkozási divatok - Lelovics Zsuzsanna
  • 12. Élelmiszer-biztonság. Élelmiszertörvény. Az élelmiszercímke - Lelovics Zsuzsanna

Gyakorlatok

  • 1. Tápanyagszükséglet - Lelovics Zsuzsanna
  • 2. Tápanyagszámítás a gyakorlatban - Lelovics Zsuzsanna
  • 3. Szomatometria a táplálkozástudományban - Lelovics Zsuzsanna
  • 4. Energiamérleg. Testtömeg-menedzselés - Lelovics Zsuzsanna
  • 5. Hazai validált táplálkozási felmérések és eredményeik - Lelovics Zsuzsanna
  • 6. Az élelmiszercímke értelmezése. Élelmiszerek jelölése. Védjegyek, márkajegyek - Lelovics Zsuzsanna
  • 7. Makronutriensek, 1. Fehérjék - Lelovics Zsuzsanna
  • 8. Makronutriensek, 2. Zsírok - Lelovics Zsuzsanna
  • 9. Makronutriensek, 3. Szénhidrátok - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. Mikrotápanyag-felvétel hazai lakossági felmérések alapján - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Az elmúlt évek népszerű divatdiétái és értékelésük - Lelovics Zsuzsanna
  • 12. Tévhitek és igazságok a táplálkozási irányzatok és diéták terén - Lelovics Zsuzsanna

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.

Jegyzet

„Bevezetés a táplálkozástudományba” c. jegyzet.

Ajánlott irodalom

Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.

Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan. Budapest: Medicina, 2005.

A félév elfogadásának feltételei

Félévközi ellenőrzések

A félévközi értékelés két – az 5. és a 10. oktatási héten megírt – zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra egyszer van lehetőség, a 6., illetve a 11. oktatási héten egyeztetett időpontban.) Az érdemjegyet a két dolgozat alapján elért jegy határozza meg. Javításért szóbeli vizsga tehető.

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

1 téma önálló feldolgozása.

Vizsgakérdések

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Lelovics Zsuzsanna