Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025
Tantárgyfelelős
-
Lelovics Zsuzsanna
docens,
Onkoterápiás Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 12 óra
gyakorlat: 12 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 24 óra
Tárgyadatok
- Kód: OOF-BTU-T
- 2 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Őszi
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 5 fő – max. 20 fő
Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK GYTK TTK
Tematika
A tudatosan és gazdagon kialakított étrend a legnagyobb örömök forrása lehet, azonban ennek ellenkezője is igaz: a helytelenül alakított étrend és étkezési szokások betegségek kialakulásához vezet(het). Az egyén magatartása egészsége alakulása–alakítása terén egyre fontosabb. A tantárgy keretében tárgyalt témák a legfontosabb ismereteket ölelik fel az egészségtudatos táplálkozás és az ezzel kapcsolatos kritikai gondolkodás kialakításában. A kurzus keretében olyan hasznos információkhoz juthatnak a hallgatók, melyek tömören, lényegre törően segítenek eligazodni a ma korszerűnek tartott táplálkozástanban, valamint az attól elválaszthatatlan élelmiszerek világában és az élelmiszeriparban. Az elmúlt években a táplálkozási ismeretek óriási fejlődésen mentek keresztül, a marketing- és médiaismeretek pedig más megvilágításba helyeznek „alapigazságokat” is.
A rövid történeti áttekintés után megismerjük a makro- és a főbb mikrotápanyagokat, az anyagcserében játszott szerepüket. Sor kerül a tápanyagszükséglet individuális meghatározására, továbbá az arányaiban helytelen táplálkozás és a túlzott fogyasztás (és ennek ellenkezője) kórokozó szerepére.
Tematika
1. Bevezetés. A táplálkozástudomány terminológiája. Tápanyagtáblázatok értelmezése.
2. A táplálék összetétele: makronutriensek.
3. A táplálék összetétele: mikronutriensek.
4. Tápanyagszükséglet. Az egészséges táplálkozás, alapelvei és 12 pontja.
5. Az egészséges táplálkozás speciális kérdései – életszakaszok szerint (gyermek, felnőtt, várandós, idős).
6. Folyadékszükséglet, fogyadékbevitel.
7. Étrend-kiegészítők, funkcionális és speciális élelmiszerek. Superfoods.
8. A „fast food”. A „junk food”. Adalékanyagok. E-számok.
9. Az evéstől az étkezésig. Az egyén lehetősége egészsége megtartásában, a prevenció.
10. Táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek. Az elhízás.
11. Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok. Táplálkozási divatok. Táplálkozástudomány az interneten.
12. Élelmiszer-biztonság. Élelmiszertörvény. Az élelmiszercímke.
Előadások
- 1. Bevezetés. A táplálkozástudomány terminológiája. Tápanyagtáblázatok értelmezése - Lelovics Zsuzsanna
- 2. A táplálék összetétele: makronutriensek - Lelovics Zsuzsanna
- 3. A táplálék összetétele: mikronutriensek - Lelovics Zsuzsanna
- 4. Tápanyagszükséglet. Az egészséges táplálkozás, alapelvei és 12 pontja - Lelovics Zsuzsanna
- 5. Az egészséges táplálkozás speciális kérdései – életszakaszok szerint (gyermek, felnőtt, várandós, idős) - Lelovics Zsuzsanna
- 6. Folyadékszükséglet, folyadékbevitel - Lelovics Zsuzsanna
- 7. Étrend-kiegészítők, funkcionális és speciális élelmiszerek. Superfoods - Lelovics Zsuzsanna
- 8. A „fast food”. A „junk food”. Adalékanyagok. E-számok - Lelovics Zsuzsanna
- 9. Az evéstől az étkezésig. Az egyén lehetősége egészsége megtartásában, a prevenció - Lelovics Zsuzsanna
- 10. Táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek. Az elhízás - Lelovics Zsuzsanna
- 11. Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok. Táplálkozási divatok - Lelovics Zsuzsanna
- 12. Élelmiszer-biztonság. Élelmiszertörvény. Az élelmiszercímke - Lelovics Zsuzsanna
Gyakorlatok
- 1. Tápanyagszükséglet - Lelovics Zsuzsanna
- 2. Tápanyagszámítás a gyakorlatban - Lelovics Zsuzsanna
- 3. Szomatometria a táplálkozástudományban - Lelovics Zsuzsanna
- 4. Energiamérleg. Testtömeg-menedzselés - Lelovics Zsuzsanna
- 5. Hazai validált táplálkozási felmérések és eredményeik - Lelovics Zsuzsanna
- 6. Az élelmiszercímke értelmezése. Élelmiszerek jelölése. Védjegyek, márkajegyek - Lelovics Zsuzsanna
- 7. Makronutriensek, 1. Fehérjék - Lelovics Zsuzsanna
- 8. Makronutriensek, 2. Zsírok - Lelovics Zsuzsanna
- 9. Makronutriensek, 3. Szénhidrátok - Lelovics Zsuzsanna
- 10. Mikrotápanyag-felvétel hazai lakossági felmérések alapján - Lelovics Zsuzsanna
- 11. Az elmúlt évek népszerű divatdiétái és értékelésük - Lelovics Zsuzsanna
- 12. Tévhitek és igazságok a táplálkozási irányzatok és diéták terén - Lelovics Zsuzsanna
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
–
Saját oktatási anyag
Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.
Jegyzet
„Bevezetés a táplálkozástudományba” c. jegyzet.
Ajánlott irodalom
Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.
Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan. Budapest: Medicina, 2005.
A félév elfogadásának feltételei
–
Félévközi ellenőrzések
A félévközi értékelés két – az 5. és a 10. oktatási héten megírt – zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra egyszer van lehetőség, a 6., illetve a 11. oktatási héten egyeztetett időpontban.) Az érdemjegyet a két dolgozat alapján elért jegy határozza meg. Javításért szóbeli vizsga tehető.
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
1 téma önálló feldolgozása.
Vizsgakérdések
–
Vizsgáztatók
Gyakorlatok, szemináriumok oktatói
- Lelovics Zsuzsanna