Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025
Tantárgyfelelős
-
Lelovics Zsuzsanna
docens,
Orvosi Népegészségtani Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 12 óra
gyakorlat: 0 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 12 óra
Tárgyadatok
- Kód: OOF-DDI-T
- 1 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 5 fő – max. 20 fő
Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK ÁJK BTK GYTK TTK
Tematika
Az elhízás mind gyakoribbá válásával az egészséges testtömegcsökkentő étrendek mellett rendszeresen jelennek meg újabb és újabb ún. divatdiéták. Az egészségesnek tartott testtömegcsökkentő étrendek jellemzői, hogy mentesek a végletektől, igyekeznek megtartani a táplálkozási ajánlások arányait, mérsékelt testtömegredukcióra ösztönöz, nem ígér rá más diéta eredményességére stb. Ezzel szemben a divatdiétáknak általában van sajátos, meghatározó jellege van, ami miatt egyértelműen megkülönböztethető az általános táplálkozási szokásoktól és a táplálkozástudományban elfogadott étrendi javaslatoktól, terjedése divatszerűen gyors. Nem ritka, hogy a divatdiéta egy személyhez köthető, aki mint megalapítója, „kitalálója” ismert – legyen akár szakember a táplálkozástudományban, bár, gyakoribb, hogy nem az. A szakemberek gondosan ügyelnek arra, hogy figyelembe vegyék a szervezet fiziológiai szükségleteit (pl. energiát adó tápanyagok aránya, energiát nem adó tápanyagok beviteli szükségletei), az in vivo élettani folyamatokat, és nem utolsó sorban azt, hogy az étrend a tápanyagokról, szükségletekről szóljon, az életmód tudományosan igazolt legyen, ne támaszkodjon ideológiára. Számos módszer divatszerűen terjed a lakosság körében, mind hazánkban, mind Európa-szerte. Népszerűségük egy ideig növekszik, majd helyüket újabbak, nagyobbat ígérők veszik át.
1. Az egészséges testtömegcsökkentő étrend és jellemzői.
2. A divatos diéták általános jellemzői.
3. A szélsőséges irányzatok követésének, illetve alkalmazásnak veszélyei.
4. Szénhidrátszegény diéták (pl. Atkins-diéta).
5. Elválasztó diéták (osztott étrend, ételtársítás).
6. Pontdiéták.
7. Megnövelt fehérjetartalmú diéták (pl. Banting-diéta).
8. Fehérjeszegény diéták (pl. Pitkin-féle diéta).
9. Rizsdiéta, krumplidiéta. Gyümölcsdiéták.
10. Vércsoportdiéta.
11. Tejkúra. Egyéb divatdiéták (pl. detox, paleo).
12. Jellegzetességek, melyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy egy diétás rendszer nem fogadható el kritika nélkül. Összefoglalás.
Előadások
- 1.
Bevezetés. Az egészséges testtömegcsökkentő étrend és jellemzői.
- Lelovics Zsuzsanna - 2. A szélsőséges irányzatok követésének, illetve alkalmazásnak veszélyei. - Lelovics Zsuzsanna
- 3. Szénhidrátszegény diéták (pl. Atkins-diéta). - Lelovics Zsuzsanna
- 4. Elválasztó diéták (osztott étrend, ételtársítás). - Lelovics Zsuzsanna
- 5. Pontdiéták. - Lelovics Zsuzsanna
- 6. Megnövelt fehérjetartalmú diéták (pl. Banting-diéta). - Lelovics Zsuzsanna
- 7. Fehérjeszegény diéták (pl. Pitkin-féle diéta). - Lelovics Zsuzsanna
- 8. Rizsdiéta, krumplidiéta. Gyümölcsdiéták. - Lelovics Zsuzsanna
- 9.
Vércsoportdiéta. Egyéb divatdiéták (pl. detox, paleo).
- Lelovics Zsuzsanna - 10.
A divatos diéták általános jellemzői.
- Lelovics Zsuzsanna - 11.
Jellegzetességek, melyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy egy diétás rendszer nem fogadható el kritika nélkül. 1.
- Lelovics Zsuzsanna - 12.
Jellegzetességek, melyek alapján felmerülhet a gyanú, hogy egy diétás rendszer nem fogadható el kritika nélkül. 2. Összefoglalás.
- Lelovics Zsuzsanna
Gyakorlatok
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
–
Saját oktatási anyag
Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.
Jegyzet
Jegyzet.
Ajánlott irodalom
Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.
Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan. Budapest: Medicina, 2005.
A félév elfogadásának feltételei
–
Félévközi ellenőrzések
A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
1 téma önálló feldolgozása.
Vizsgakérdések
–
Vizsgáztatók
Gyakorlatok, szemináriumok oktatói
- Lelovics Zsuzsanna