The Health Effects of the Mysterious E-numbers: Myths and Realities

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 24 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 24 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OBF-ETV-T
  • 2 kredit
  • Biotechnology MSc
  • Optional modul
  • autumn
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 35 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK ETK GYTK TTK

Tematika

The food industries have been using food additives for decades, which aims to improve the shelf life, texture, nutritional value, appearance and digestibility of the products.

During the course lectures, the students will become more familiar with the groups of food additives, application areas, health effects of natural and artificial food additives. Our goal, to confirm or disprove the fear of using E-numbers on a scientific basis

Előadások

  • 1. Introduction, characterization of food additives and their groups - Varjas Tímea
  • 2. Technological excipients and differences between food additives - Varjas Tímea
  • 3. Hungarian, EU, USA food additives regulations - Zand Afshin
  • 4. The E-number system - Zand Afshin
  • 5. The new additive authorization procedure - Zand Afshin
  • 6. Safety investigation, review, controlling, forbidden food additives - Zand Afshin
  • 7. Food dyes (E100-E199) - Zand Afshin
  • 8. Health risks of Mono-azo food dyes - Zand Afshin
  • 9. Preservatives (E200-E260) and their applications - Zand Afshin
  • 10. Risks related to the consumption of preservatives - Zand Afshin
  • 11. Natural and artificial sweeteners Characteristics - Varjas Tímea
  • 12. Safe consumption of sweeteners - Varjas Tímea
  • 13. Usage and regulations of pH control agents (acidifiers) - Zand Afshin
  • 14. Hazards of acidity regulators - Zand Afshin
  • 15. Antioxidants (E300-E399), advantages and disadvantages - Zand Afshin
  • 16. Bulking and gelling agents or (gelatin substitute) - Zand Afshin
  • 17. Stabilizers and thickeners - Zand Afshin
  • 18. Guar gum (guarana) panic history - Zand Afshin
  • 19. Taste enhancer chemical structure - Zand Afshin
  • 20. Chinese restaurant syndrome - Zand Afshin
  • 21. Health concerns of polishers - Zand Afshin
  • 22. Health effects of clumping inhibitors - Zand Afshin
  • 23. Summary - Varjas Tímea
  • 24. Test - Varjas Tímea

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

PPT-presentations (Neptun)

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

Absences should not exceed 15% of lectures and practicals (2x45 min). Otherwise signature of grade book is denied.

Félévközi ellenőrzések

Examination: written test

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Based on individual consideration

Vizsgakérdések

Neptun

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói