Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

« Oktatás

A táplálkozás szerepe speciális kórállapotok megelőzésében és kezelésében

Tantárgy menü

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2020-2021

Tantárgyfelelős

Dr. Kiss István Zoltán (istvan.kiss@aok.pte.hu), egyetemi tanár

Orvosi Népegészségtani Intézet

Tárgyadatok

Kód: OFF-TSM-T  |  1 kredit  |  Fogorvos |  Fakultatív modul  |  Őszi

Előfeltétel: Nincs

Óraszámok / félév

8 óra előadás + 2 óra gyakorlat + 2 óra szeminárium = összesen 12 óra

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 30 fő

Tematika

Jelen kurzus azt a célt hivatott szolgálni, hogy a táplálkozásnak az egyes betegségek megelőzésében betöltött szerepét és a gyógyításban elfoglalt helyét, jelentőségét ismertesse a hallgatókkal.
A tantárgy a táplálkozás-epidemiológia módszereinek bemutatása után sorra veszi, hogy az egyes kórállapotok - pl. a legnagyobb népegészségügyi jelentőséggel bíró szív-érrendszeri és daganatos betegségek, valamint az életminőséget nagyban befolyásoló mozgásszervi és gasztrointesztinális betegségek - esetében milyen lehetőségei adódnak a táplálkozásterápiának az adott állapot megelőzése, valamint kezelése során.
A gyakorló orvos munkája során rendszeresen találkozik olyan esetekkel - pl. helytelen fogyókúrából adódó, (sürgősségi) kezelést igénylő állapotokkal -, amelyek megoldásában nagy segítséget jelent a különböző (divat)diéták nemcsak jótékony, hanem káros hatásainak ismerete. Ezért kurzusunk során a hallgatók e diétás irányzatokat is jobban megismerhetik, csakúgy mint a különböző fiziológiai állapotok során (pl. terhesség, időskor) fellépő eltérő tápanyagszükséglet megfelelő kezelésének alapjait.

Előadások

  • 1. Dietoterápia helye az orvoslásban. Diétás gyógykezelés fogalma, célja és fejlődése. Táplálkozás-epidemiológia I. - Wolher Veronika
  • 2. Táplálékallergiák, -intoleranciák, diagnosztikus étrendek. Táplálkozás szerepe a daganatos megbetegedésekben. - Wolher Veronika
  • 3. Emésztőszervrendszer betegségeinek megelőzése, dietoterápiája - Wolher Veronika
  • 4. Táplálkozás cukorbetegség esetén - Dr. Balogh Erika
  • 5. Vesebetegségek diétás kezelése. - Dr. Balogh Erika
  • 6. Szív- és érrendszert érintő dietoterápia. - Wolher Veronika
  • 7. Anyagcsere- és endokrin betegségek diétás vonatkozásai. - Wolher Veronika
  • 8. Mozgásszervi betegségek diétás kezelése. - Wolher Veronika

Gyakorlatok

  • 1. Fogantatás, terhesség alatti étrend. Csecsemőtáplálás. Bölcsődés-, óvodás-, kisiskolás-, serdülő-, felnőtt-, időskorúak táplálkozása.
  • 2. Vegetáriánus étkeztetés értékelése. Divatdiéták pro és kontra.

Szemináriumok

  • 1. Tápláltsági állapot, annak megítélésének lehetőségei. Energiaszükségletet meghatározó tényezők, kiszámítása
  • 2. Túlsúly és az elhízás, hiányos táplálkozás, táplálkozási zavarok, megelőzés. Mesterséges táplálás, tápszerek jelentősége.

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.

Jegyzet

Ajánlott irodalom

Veresné Bálint Mária: Gyakorlati dietetika, Semmelweis Egyetem Eü. Főiskolai Kar; 2006
Rodler Imre: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan, Medicina Kiadó, 2006
Rigó János: Korszerű piramisrendszerek - Az egészséges táplálkozáshoz és életmódváltáshoz, Medicina Kiadó, 2008
Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, Medicina Kiadó, 2006

A félév elfogadásának feltételei

Az előadások és szemináriumok látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.
Legfeljebb 15 %, azaz 2x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.

Félévközi ellenőrzések

-

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Pótlási lehetőség nincs.

Vizsgakérdések

Neptun

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Wolher Veronika