Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025
Tantárgyfelelős
-
Varjas Tímea
adjunktus,
Onkoterápiás Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 12 óra
gyakorlat: 0 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 12 óra
Tárgyadatok
- Kód: OFF-KTE-T
- 1 kredit
- Fogorvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 5 fő – max. 30 fő
Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK ETK GYTK TTK
Tematika
A különböző nemzetek és tájegységek táplálkozási szokásai egymástól akár teljesen eltérőek lehetnek, különös tekintettel a felhasznált nyersanyagokra és az alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokra. Szükséges megismernünk a legjelentősebb világvallások ideológiai hátterét, a különböző vallásokhoz kötődő táplálkozási és böjti szokásokat, felhasznált nyersanyagokat, alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokat ahhoz, hogy a különböző táplálkozással összefüggő betegségek morbiditási és mortalitási mutató számait epidemiológia és táplálkozás élettani szempontból elemezni tudjuk.
A kurzus bemutatja a különféle táplálkozási faktorok fent említett mutatószámokra gyakorolt hatását, valamint extrakurrikuláris képet nyújt a világ vallásainak és nemzeteinek táplálkozási szokásairól.
Előadások
- 1. A francia konyha, főbb jellemzői, táplálkozásegészségtani vonatkozások, epidemiológiai adatok - Varjas Tímea
- 2. Mediterrán életfilozófia és gasztronómia áttekintése, táplálkozásegészségtani vonatkozások - Varjas Tímea
- 3. Angolszász területek: az oroszok étkezésére jellemző szokások bemutatása - Varjas Tímea
- 4. Benelux államok jellegzetességei, ételkészítési eljárások, táplálkozásegészségtani vonatkozások - Varjas Tímea
- 5. Skandináv országok jellegzetes étkezési szokásai, táplálkozásegészségtani jellemzők - Varjas Tímea
- 6. Biblia és a táplálkozás, a katolikus vallás, böjti szokások Raposa László Bence - Varjas Tímea
- 7. Távol keleti konyha áttekintése, epidemiológiai vonatkozásai Raposa László Bence - Varjas Tímea
- 8. Amerikai táplálkozási szokások hatása az elhízásra és az ezzel összefüggő betegségek kialakulására - Varjas Tímea
- 9. A zsidó vallásos élet, zsidó ételek. Raposa László Bence - Varjas Tímea
- 10. Az iszlám hit és az iszlám vallás alapjai, Ramadan, az arab konyha jellegzetességei - Varjas Tímea
- 11. Összefoglalás - Varjas Tímea
- 12. Teszt - Varjas Tímea
Gyakorlatok
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
Saját oktatási anyag
A felkészüléshez szükséges tananyag a Neptun-ra ill. a Teams-re az elhangzást követően felkerül
Jegyzet
Ajánlott irodalom
A félév elfogadásának feltételei
vizsga
Félévközi ellenőrzések
Jegykialakítás módja: írásbeli beszámoló a kurzus anyagából
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
Egyéni elbírálás alapján
Vizsgakérdések
Neptun, ill. Teams