Different Nations', Religions' Dietary Habits in Nutritional and Health Science Aspects

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

  • Varjas Tímea

    assistant professor,
    Department of Public Health Medicine

Óraszámok/félév

előadás: 12 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 12 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OAF-KTE-T
  • 1 kredit
  • General Medicine
  • Optional modul
  • spring
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 30 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK ETK GYTK TTK

Tematika

The eating habits of different nations and landscapes can be completely different from each other, special regard to the used materials and kitchen technology processes. It is necessary to get to know the ideological background of major world religions, fasting and nutritional habits related to different religions, used materials, used kitchen technological procedures, in order to analyze the various diet-related diseases? Morbidity and mortality indicators in epidemiological and nutritional physiological aspects.

The course describes the effect of the various nutritional factors? Impact on the above-mentioned ratios and provides an extracurricular image of the world's religions? And nations? Nutritional habits.

Előadások

  • 1. The French kitchen, main characteristics, nutritional and health science aspects - epidemiological data - Raposa László Bence
  • 2. Overview of the Mediterranean life-philosophy and gastronomy, nutritional and health science aspects - Raposa László Bence
  • 3. Anglo-Saxon areas: presentation of the characteristics of the Russian eating habits - Raposa László Bence
  • 4. Benelux characteristics, methods of preparing food, nutritional and health science aspects - Raposa László Bence
  • 5. Scandinavian countries; typical eating habits, nutritional and health science aspects - Raposa László Bence
  • 6. Bible and nutrition, the Catholic religion, fasting habits - Raposa László Bence
  • 7. Far Eastern cuisine overview, epidemiological aspects - Raposa László Bence
  • 8. American eating habits'; impact on obesity and related illnesses - Raposa László Bence
  • 9. The Jewish religious life, Jewish food - Raposa László Bence
  • 10. The Islamic faith and the basics of Islam, Ramadan, the Arabic countries; nutritional habits - Raposa László Bence
  • 11. Summary - Raposa László Bence
  • 12. Exam, test - Raposa László Bence

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

PPT-presentations (Neptun, Teams)

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

exam

Félévközi ellenőrzések

Examination: written test

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

based on individual consideration

Vizsgakérdések

Neptun

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói