Közegészségtan 1.

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2022-2023

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 28 óra

gyakorlat: 14 óra

szeminárium: 14 óra

összesen: 56 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOP-ME1-T
  • 4 kredit
  • Általános orvos
  • Pre-klinikai modul
  • Tavaszi
Előfeltétel:

OOP-KO1-T teljesített , OOP-MI1-T teljesített

Kurzus létszámkorlát

min. 1 fő

Tematika

Az orvostudományon belül a preventív medicina oldalát a Közegészségtan képviseli. A tárgy a legnagyobb populációs kihívásokat jelentő betegségek primer, szekunder és tercier prevenciójával foglalkozik a hagyományos, illetve a molekuláris/genomikai epidemiológiai módszerek segítségével.
A tárgy célja az egészségtől a betegségekig tartó folyamat állomásainak feltárása, a populációs szintű megelőzés lehetőségeinek bemutatása.

Előadások

  • 1. Magyarország népegészségügyi helyzete. Egészség/betegség fogalma. Egészségdeterminánsok. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 2. A közegészségtan/közegészségügy története, feladatai. Népegészségügyi ciklusok. - Dr. Kiss István Zoltán
  • 3. Az epidemiológia története, alapfogalmai. Oksági összefüggés az epidemiológiában, oksági modellek. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 4. Epidemiológiai vizsgálatok típusai. Deskriptív vizsgálatok. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 5. Analitikus epidemiológiai vizsgálatok - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 6. Experimentális epidemiológiai vizsgálatok. Klinikai epidemiológia. - Dr. Kiss Zsuzsanna
  • 7. Prevenció (primer, szekunder, tercier) - Dr. Horváth-Sarródi Andrea
  • 8. Bevezetés a humán ökológiába, környezetszennyezés, környezetvédelem, környezeti jog. Környezet-egészségtan - Dr. Varga Csaba
  • 9. A vízszennyezés hatása az egészségre - Dr. Varga Csaba
  • 10. Talajszennyezés hatása az egészségre - Dr. Varga Csaba
  • 11. Kémiai kóroki tényezők - Dr. Varga Csaba
  • 12. Belső terek, mint kóroki tényezők - Dr. Varga Csaba
  • 13. Levegőszennyezés hatása az egészségre - Bérczi Bálint Dániel
  • 14. Fizikai kóroki tényezők (hő, nyomás, vibráció, zaj). - Bérczi Bálint Dániel
  • 15. Fizikai kóroki tényezők (hő, nyomás, vibráció, zaj). - Bérczi Bálint Dániel
  • 16. Ionizáló sugárzások hatása az egészségre - Dr. Gyöngyi Zoltán
  • 17. Nem ionizáló sugárzások, elektromágneses terek hatása az egészségre - Dr. Gyöngyi Zoltán
  • 18. Környezeti katasztrófák egészségügyi hatásai és következményei - Dr. Gyöngyi Zoltán
  • 19. Táplálkozás- és élelmezés-egészségtan: Helyes táplálkozás, makro- és mikronutriensek - Wolher Veronika
  • 20. Táplálkozás- és élelmezés-egészségtan: A hagyományos és a reform magyar konyha egészségügyi hatásai - Wolher Veronika
  • 21. Táplálkozás- és élelmezés-egészségtan: Élelmiszer okozta nem fertőző megbetegedések, mérgezések - Wolher Veronika
  • 22. Táplálkozás- és élelmezés-egészségtan: Élelmiszer okozta fertőző betegségek - Dr. Varga Csaba
  • 23. Táplálkozás- és élelmezés-egészségtan: Mikrobiológiai- és kémiai élelmiszerbiztonság - Dr. Varga Csaba
  • 24. Táplálkozás- és élelmezés-egészségtan: A táplálkozás és a rák - Dr. Kiss István Zoltán
  • 25. Gyermek és ifjúság egészségügy problémái - Dr. Németh Katalin
  • 26. Geriátria a népegészségügyben - Dr. Balogh Erika
  • 27. Finanszírozás az egészségügyben (Egészségügyi management) - Dr. Berényi Károly
  • 28. Egészségügyi ellátó rendszerek (Minőségbiztosítás az egészségügyben) - Dr. Berényi Károly

Gyakorlatok

  • 1. Epidemiológiai indikátorok I.
  • 2. Epidemiológiai indikátorok II.
  • 3. SPSS I.
  • 4. SPSS II.
  • 5. SPSS III.
  • 6. SPSS IV.
  • 7. Fizikai környezet szennyező hatásának vizsgálata I.
  • 8. Fizikai környezet szennyező hatásának vizsgálata II.
  • 9. Víz- és élelmiszer mikrobiológiai laborgyakorlat I.
  • 10. Víz- és élelmiszer mikrobiológiai laborgyakorlat II.
  • 11. Demográfiai alapfogalmak
  • 12. Magyarország demográfiai helyzete
  • 13. Vízkémiai gyakorlatok I.
  • 14. Vízkémiai gyakorlatok II.

Szemináriumok

  • 1. A Népegészségügy feladatai I.
  • 2. A Népegészségügy feladatai II.
  • 3. A preventív medicina elemei I.
  • 4. A preventív medicina elemei II.
  • 5. A magyar egészségügy és az ÁNTSZ I.
  • 6. A magyar egészségügy és az ÁNTSZ II.
  • 7. Az ÁNTSZ felépítése, működése, feladatai I.
  • 8. Az ÁNTSZ felépítése, működése, feladatai II.
  • 9. Molekuláris biológiai módszerek az epidemiológiában I.
  • 10. Molekuláris biológiai módszerek az epidemiológiában II.
  • 11. Aerobiológiai vizsgálatok
  • 12. Település-egészségügy
  • 13. Táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok I.
  • 14. Táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok II.

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Ember I., Kiss I., Cseh K.: Népegészségügyi orvostan, Dialóg Campus, 2013.

Saját oktatási anyag

A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

A gyakorlatok és szemináriumok látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.
A gyakorlatokról és szemináriumokról összesen legfeljebb 4x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.

Félévközi ellenőrzések

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Pótlási lehetőség nincs.

Vizsgakérdések

1. Népegészségügyi ciklusok
2. Magyarország demográfiai helyzete
3. Magyarország egészségügyi helyzete
4. Epidemiológiai krízis
5. Magyarország történeti demográfiája
6. Történelem-egészségtan: Trianon szindróma
7. Történelem-egészségtan: Környezeti igazságtalanságok
8. Magyarország populációgenetikája
9. Epidemiológiai vizsgálatok tervezése. Mintavétel, reprezentativitás, validitás
10. Az epidemiológiai vizsgálatok felosztása, zavaró tényezők, hibák
11. Analitikus epidemiológiai vizsgálatok
12. Demográfiai módszerek, korfaelemzés. A népességszám változásai: natalitás, fertilitás, reprodukció, magzati veszteségek,
13. Haláloki statisztika, (születéskor és adott korban) várható átlagos élettartam, elkerülhető halálozás, csecsemőhalálozás, anyai halálozás, elveszített potenciális életévek
14. Morbiditási adatok, incidencia, prevalencia, rejtett morbiditás
15. A tápláltsági állapot vizsgálata
16. Túltápláltság, arányaiban helytelen táplálkozás. Malnutríciók
17. Táplálékintolerancia, táplálékallergia, táplálékaverzió
18. Az egészséges táplálkozás. A magyar néptáplálkozás jellemzői
19. A táplálkozás és a daganatok
20. Az élelmiszerek által közvetített kémiai ártalmak. Ételmérgezés. Élelmiszerbiztonság
21. Az élelmiszerek által közvetített biológiai ártalmak. Ételfertőzés. Toxikoinfekciók járványtana (B. cereus, S. aureus, Clostridiumok)
22. Ökológiai és humánökológiai alapfogalmak
23. A környezetszennyezés egészségügyi következményei
24. Hidrogeológiai ciklusok egészségügyi következményei
25. Az ivóvíz jellemzői (fluorid, jodid, keménység). Indikátorok. Higiénés vízvizsgálatok
26. Vízbeszerzési formák. Az ivóvíztisztítás és a vízellátás formái
27. A vízszennyezés hatása az egészségre (higany, arzén, azbesztrost, cianid). Vízjárványok
28. A szennyvizek jellemzői, szennyvíztisztítás
29. A talajszennyezés egészségügyi hatásai. Talajerózió
30. Levegőszennyezés, levegőszennyeződés, levegőszennyezettség. Szmog
31. Az allergiás megbetegedések prevenciója. Aerobiológiai vizsgálatok
32. Az ionizáló sugárzások biológiai hatásai
33. Sztochasztikus és determinisztikus hatás jellemzői
34. A nem ionizáló sugárzások biológiai hatásai
35. Az elektromágneses terek egészségre kifejtett hatása
36. Település-egészségtan, épületek, lakások elégtelen szerkezete és funkciója, beltéri légszennyező anyagok hatása, sick building syndrome.
37. Egészségföldrajz, térinformatika
38. Bioklimatológia
39. Egészségügyi ellátó rendszerek. Minőségbiztosítás
40. Egészségügyi finanszírozás, menedzsment
41. A gyermek- és serdülőkor egészségtana
42. Egészségfejlesztés, egészségnevelés
43. Az öregedés egészségtana, öregkori morbiditás és mortalitás, megelőző tevékenységek

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Dr. Gyöngyi Zoltán
  • Dr. Horváth-Sarródi Andrea
  • Dr. Kiss Zsuzsanna
  • Dr. Németh Katalin
  • Dr. Rákosy-Vokó Zsuzsa
  • Dr. Szendi Katalin
  • Wolher Veronika