Sportteljesítményt befolyásoló táplálkozási tényezők

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 12 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 12 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-STT-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 20 fő

Tematika

A kurzus célja, hogy bemutassa a sportban és a táplálkozásban rejlő lehetőségeket, felhívja a figyelmet a sport és a táplálkozás egészségmegörző, betegségmegelőző hatásaira. A különböző típusú fizikai aktivitás és az optimális táplálkozás kapcsolatának kérdésköreit veszi végig.

Előadások

  • 1. Optimális testösszetétel a különböző sportágakban - Wolher Veronika
  • 2. Testösszetétel becslésének módszerei a sportban - Wolher Veronika
  • 3. Szénhidrátok szerepe a sportban - Wolher Veronika
  • 4. Verseny/edzés előtt, alatt és után történő szénhidrátbevitel - Wolher Veronika
  • 5. Fehérjék szerepe a sportban - Wolher Veronika
  • 6. Vegán sportoló fehérjepótlási lehetőségei - Wolher Veronika
  • 7. Zsírok szerepe a sportban - Wolher Veronika
  • 8. Sport és a relatív energiahiány megállapítása - Wolher Veronika
  • 9. RED-S kezelési lehetőségei - Wolher Veronika
  • 10. Étrendkiegészítők helye és szerepe a sportban - Wolher Veronika
  • 11. Antidopping ismeretek - Wolher Veronika
  • 12. A női ciklus és a sport - Wolher Veronika

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Neptun.

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

-

Félévközi ellenőrzések

-

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Nincs lehetőség.

Vizsgakérdések

-

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói