Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025
Tantárgyfelelős
-
Kiss István Zoltán (Népeg)
egyetemi tanár,
Orvosi Népegészségtani Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 22 óra
gyakorlat: 2 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 24 óra
Tárgyadatok
- Kód: OOE-TAR-T
- 2 kredit
- Általános orvos
- Elektív modul
- Tavaszi
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 5 fő – max. 30 fő
Tematika
Jelenlegi ismereteink szerint a rosszindulatú daganatok kialakulásának mintegy 35%-áért táplálkozási tényezők felelősek. Ezen tényezők részletes ismertetése, jelentőségük, hatásmechanizmusuk kerül megbeszélésre. A kurzus az elméleti részeken kívül elsősorban a humán vizsgálatok eredményeire koncentrál, és igyekszik gyakorlati tanácsokat is adni az egészséges (ill. daganatmegelőzőnek tekinthető) táplálkozás alapelveire vonatkozóan.
A daganatos betegségek megelőzésére az elsődleges (primer) prevenció a leghatékonyabb módszer. A kurzus során a leendő klinikusokkal a táplálkozással kapcsolatos primer prevenciós lehetőségeket ismertetjük meg.
Előadások
- 1. A daganatkialakulás többlépcsős modellje. - Kiss István Zoltán (Népeg)
- 2. A daganatepidemiológia alapjai. - Kiss István Zoltán (Népeg)
- 3. Az energiabevitel, a fehérje- és szénhidrátbevitel szerepe a karcinogenezisben I. - Wolher Veronika
- 4. Az energiabevitel, a fehérje- és szénhidrátbevitel szerepe a karcinogenezisben II. - Wolher Veronika
- 5. A zsírbevitel szerepe a karcinogenezisben. I., II. - Wolher Veronika
- 6. Társadalmi és nemzeti táplálkozási különbségek és kapcsolatuk a daganatok előfordulásával. - Wolher Veronika
- 7. Növényi eredetű kémiai anyagok I. - Varjas Tímea
- 8. Növényi eredetű kémiai anyagok II. - Varjas Tímea
- 9. Növényi eredetű kémiai anyagok III. - Varjas Tímea
- 10. Növényi eredetű kémiai anyagok IV. - Varjas Tímea
- 11. Élelmiszerszennyezők és adalékanyagok. I. - Varjas Tímea
- 12. Élelmiszerszennyezők és adalékanyagok. II. - Varjas Tímea
- 13. Nutrigenomika. Epigenetikai tényezők szerepe a táplálkozás és a daganatok kapcsolatában. - Bellyeiné Pozsgai Éva
- 14. Alkohol, bor és daganatok. I., II. - Bellyeiné Pozsgai Éva
- 15. Daganatkemoprevenció: tények és lehetőségek. - Kiss István Zoltán (Népeg)
- 16. A bél mikrobiom szerepe a daganatkialakulásban. - Kiss István Zoltán (Népeg)
- 17. Konyhatechnikai eljárások szerepe a daganatok kialakulásában I. - Wolher Veronika
- 18. Konyhatechnikai eljárások szerepe a daganatok kialakulásában II. - Wolher Veronika
- 19. Megfigyeléses és kísérletes epidemiológiai vizsgálatok a táplálkozás és a daganatok kapcsolatára vonatkozóan. - Gyöngyi Zoltán
- 20. A táplálkozás és a daganatok kapcsolatának összefoglaló elemzése. - Gyöngyi Zoltán
- 21. Mikronutriensek szerepek a táplálkozásban és kapcsolatuk a karcinogenezisben. - Gyöngyi Zoltán
- 22. Az ivóvíz szerepe a karcinogenezisben. - Gyöngyi Zoltán
Gyakorlatok
- 1. Táplálkozási ajánlások I. - Wolher Veronika
- 2. Táplálkozási ajánlások II. - Wolher Veronika
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
Saját oktatási anyag
A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.
Jegyzet
Ajánlott irodalom
A félév elfogadásának feltételei
Az előadások látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.
Az előadásokról legfeljebb 15 %, azaz 4x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.
Félévközi ellenőrzések
-
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
Pótlási lehetőség nincs.
Vizsgakérdések
1. A daganatok epidemiológiája. Vezető daganatos halálokok Magyarországon.
2. A daganatképződés többlépcsős mechanizmusa
3. Az energia-bevitel szerepe a daganatok keletkezésében
4. A zsírbevitel és a daganat-kialakulás kapcsolata
5. A fehérje- és szénhidrátbevitel és a daganat-kialakulás kapcsolata
6. Az alkoholfogyasztás és a karcinogenezis kapcsolata
7. Vitaminok és nyomelemek kapcsolata a karcinogenezissel
8. A természetes és mesterséges élelmiszerszennyezők szerepe a daganat-kialakulásban
9. Az élelmiszer-adalékanyagok és a karcinogenezis kapcsolata
10. A növényi eredetű vegyületek szerepe a daganat-képződésben és a daganat-prevencióban
11. Antikarcinogén hatású vegyületek
12. A táplálkozás és a colorectalis daganatok kapcsolata
13. A táplálkozás és a gyomorrák kapcsolata
14. A táplálkozás és a tüdőrák kapcsolata
15. A táplálkozás és a fej-nyaki daganatok kapcsolata
16. Az emlőrák és a táplálkozás kapcsolata
17. Konyhatechnikai eljárások szerepe a daganatok kialakulásában.
Vizsgáztatók
Gyakorlatok, szemináriumok oktatói
- Kiss István Zoltán (Népeg)