Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025
Tantárgyfelelős
-
Lelovics Zsuzsanna
docens,
Onkoterápiás Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 12 óra
gyakorlat: 0 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 12 óra
Tárgyadatok
- Kód: OOF-THK-T
- 1 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Őszi
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 5 fő – max. 20 fő
Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK GYTK
Tematika
A társadalmi változások a civilizációs ártalmak és megbetegedések számának növekedésével járnak, valamint a gyorsuló élettempó a cirkadián ritmus felborulását is eredményezheti. Ezek negatív következményei a túlsúly, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió és az alvászavarok számának növekedése. Az alváshiány, a teljesítőképesség és a kognitív képességek csökkenése bizonyos napszakokban, valamint a gyomor-bélrendszeri, hormonális és kardiovaszkuláris zavarok a cirkadián ritmuszavarok következményei közé is tartozhatnak. Ma még kihívást jelent az agy és a perifériás órák közötti kölcsönhatás megértése, valamint annak meghatározása, hogy ezek a kölcsönhatások hogyan segítik elő az energia-homeosztázist az alvás-ébrenlét ciklusban. A cirkadián ritmus étrendre gyakorolt hatása egyértelműen magában foglalja az olyan tényezők közötti kapcsolatot, mint az étkezések időzítése és a tápanyagok (chrononutrition). A nem hagyományos munkaidőben történő munkavégzés megzavarja az ember napi „biológiai óráját”, azaz a cirkadián ritmust, amiben egy ciklus nagyjából 24 órából áll. Ezt az időt az ember saját belső időmérő rendszere osztja ritmusokra, aminek egyik legfontosabb szabályzója a napfény. A szubjektív éjszakának megfelelő periódusban melatonin termelődik, ami nagymértékben befolyásolja a cirkadián ritmust (a sötétség és a melatonin is kronobiotikus hatással rendelkezik).
Előadások
- 1.
Bevezetés.
- Lelovics Zsuzsanna - 2.
A táplálkozás és a hormonrendszer kapcsolata.
- Lelovics Zsuzsanna - 3.
A táplálkozás hatása a hormonrendszer működésére.
- Lelovics Zsuzsanna - 4.
A táplálkozás és a hormonális eltérések összefüggései.
- Lelovics Zsuzsanna - 5.
Hormonok és ételek összefüggései.
- Lelovics Zsuzsanna - 6.
Hormonegyensúly és funkcionális táplálkozás.
- Lelovics Zsuzsanna - 7.
A táplálékfelvétel szabályozása. Hormonok, étvágy és étkezési szokások.
- Lelovics Zsuzsanna - 8.
A hormonok és a testtömeg-szabályozás.
- Lelovics Zsuzsanna - 9.
Hormonegyensúly és életmód.
- Lelovics Zsuzsanna - 10.
Az ösztrogén dominancia diéta.
- Lelovics Zsuzsanna - 11.
A táplálkozástudomány és az endokrinológiai legújabb eredményei.
- Lelovics Zsuzsanna - 12.
Tények és tévhitek a tárgy témakörében. Összefoglalás.
- Lelovics Zsuzsanna
Gyakorlatok
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
–
Saját oktatási anyag
Moodle. Teams.
Jegyzet
–
Ajánlott irodalom
–
A félév elfogadásának feltételei
–
Félévközi ellenőrzések
A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
1 téma önálló feldolgozása.
Vizsgakérdések
–