A táplálkozás és a hormonrendszer kapcsolata

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 12 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 12 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-THK-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 20 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK GYTK

Tematika

A társadalmi változások a civilizációs ártalmak és megbetegedések számának növekedésével járnak, valamint a gyorsuló élettempó a cirkadián ritmus felborulását is eredményezheti. Ezek negatív következményei a túlsúly, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió és az alvászavarok számának növekedése. Az alváshiány, a teljesítőképesség és a kognitív képességek csökkenése bizonyos napszakokban, valamint a gyomor-bélrendszeri, hormonális és kardiovaszkuláris zavarok a cirkadián ritmuszavarok következményei közé is tartozhatnak. Ma még kihívást jelent az agy és a perifériás órák közötti kölcsönhatás megértése, valamint annak meghatározása, hogy ezek a kölcsönhatások hogyan segítik elő az energia-homeosztázist az alvás-ébrenlét ciklusban. A cirkadián ritmus étrendre gyakorolt hatása egyértelműen magában foglalja az olyan tényezők közötti kapcsolatot, mint az étkezések időzítése és a tápanyagok (chrononutrition). A nem hagyományos munkaidőben történő munkavégzés megzavarja az ember napi „biológiai óráját”, azaz a cirkadián ritmust, amiben egy ciklus nagyjából 24 órából áll. Ezt az időt az ember saját belső időmérő rendszere osztja ritmusokra, aminek egyik legfontosabb szabályzója a napfény. A szubjektív éjszakának megfelelő periódusban melatonin termelődik, ami nagymértékben befolyásolja a cirkadián ritmust (a sötétség és a melatonin is kronobiotikus hatással rendelkezik).

Előadások

  • 1.

    Bevezetés.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 2.

    A táplálkozás és a hormonrendszer kapcsolata.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 3.

    A táplálkozás hatása a hormonrendszer működésére.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 4.

    A táplálkozás és a hormonális eltérések összefüggései.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 5.

    Hormonok és ételek összefüggései.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 6.

    Hormonegyensúly és funkcionális táplálkozás.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 7.

    A táplálékfelvétel szabályozása. Hormonok, étvágy és étkezési szokások.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 8.

    A hormonok és a testtömeg-szabályozás.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 9.

    Hormonegyensúly és életmód.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 10.

    Az ösztrogén dominancia diéta.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 11.

    A táplálkozástudomány és az endokrinológiai legújabb eredményei.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 12.

    Tények és tévhitek a tárgy témakörében. Összefoglalás.

    - Lelovics Zsuzsanna

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Moodle. Teams.

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

Félévközi ellenőrzések

A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

1 téma önálló feldolgozása.

Vizsgakérdések

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói