Tájékoztató apasági vizsgálatokról

A PTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézet DNS laboratóriumában készült igazságügyi genetikai szakértői vélemények hivatali kirendelés útján vagy magánfelkérésre készülnek. Utóbbi esetben a magánszakértői vélemény felhasználható peres és nem peres eljárásokban.

Hivatalból való eljárás esetén az érintett feleket mintavételre idézzük egy általunk adott időpontra, magánfelkérés esetében a mintavétel előzetes egyeztetés alapján történik.

A mintavételt a felek (az összes érintett fél) együttes megjelenése esetén végezzük el. A mintavétel 4-5 ml-nyi vénás vér vételét, vagy 3 db szájnyálkahártya-törlet vételét jelenti. A mintavételekről jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza a felek adatait, személyi igazolványaik számait, a gyermekeknél pedig vagy a születési anyakönyvi kivonataik számait vagy a TAJ számokat. A mintavételi jegyzőkönyvet minden cselekvőképes félnek alá kell írnia. 

A vélelmezett apa és a kiskorú gyermek vizsgálatát, az anya mintavétele nélkül, csak abban az esetben végezzük el, ha az anya elhunyt. Ebben az esetben a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása szükséges.

A szakértői vélemény elkészítésének átlagos határideje: 1-3 hét.

Hivatalból történő eljárás esetén a szakértői véleményt a kirendelő hatóságnak küldjük meg.

Magánfelkérések esetén a szakértői vélemény egy hiteles példányát a vizsgálatban részt vett cselekvőképes személyek mindegyike megkapja. A magánszakértői véleményt személyi igazolvány bemutatása mellett intézetünkben személyesen vehetik át, vagy postai úton, "saját kezéhez" jelzésű tértivevényes küldeményként megküldjük.

Vizsgálatok:

Apasági vizsgálat: Anya, a gyermek és a vélelmezett apa genetikai profiljának összehasonlítása alapján megállapítható vagy kizárható a vélelmezett apa biológiai apasága.

Anyasági vizsgálat: Az apa, a gyermek és a feltételezett anya genetikai profiljának összehasonlítása alapján megállapítható vagy kizárható a vélelmezett anya biológiai anyasága.

Iker vizsgálatok: Ikergyermekek esetében a genetikai profilok összehasonlításával megállapítható, hogy a testvérek egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek. Ebben az esetben az anya és apa profiljára nincsen szükség.

Hivatalból való eljárásnál a hatályos jogszabályoknak megfelelő díjakkal dolgozunk. Magánfelkérés esetében a vizsgálat és szakvélemény költsége 3 személy esetében 115681 Ft, mely átutalással fizetendő. Részletekről érdeklődjön az időpontegyeztetésnél feltüntetett elérhetőségeken.

 

Az eljárás menete magánfelkérés esetében:

Időpontegyeztetés:

A +36 72 536-000 (36239-es mellék).

Mintavétel:

Egy előzetesen egyeztetett időpontban. (Mintavételre csak akkor van lehetőségünk, ha az összes fél egyszerre megjelenik a vizsgálaton. Személyazonosító okmányok bemutatása szükséges.) 

A genetikai összehasonlító vizsgálat elvégzése:

A vizsgálatot csak a szakértői díj beérkezését követően végezzük el.

A magánszakvélemény átvétele:

Intézetünkben személyesen, vagy postai úton, "saját kezéhez" jelzésű tértivevényes küldeményként történő feladás.

 

Az eljárás menete hivatalból való kirendelés esetében:

Mintavételre idézés

Mintavétel:

Mintavételre csak akkor van lehetőségünk, ha az összes fél egyszerre megjelenik a vizsgálaton. Személyazonosító okmányok bemutatása szükséges.

A genetikai összehasonlító vizsgálat elvégzése

A szakvélemény megküldése:

A szakértői véleményt a kirendelő hatóságnak küldjük meg.