EGSC-Melius Gyógynövénykert

Melius Gyógynövénykert

Gyógynövénykert VIDEÓ

A Gyógynövénykert képekben

A PTE GYTK Farmakognóziai Intézete 2008 májusában gyógynövénykertet alapított Pécsett, a gyógyszerészképzés Rókus utca  2. sz. alatti épületének udvarán. A kert kezdetben jelentős támogatást kapott a pécsi Melius Alapítványtól, így 2009. május 1-től felvette a Melius Gyógynövénykert nevet.

Az EGSC-Melius Gyógynövénykert elnevezés a PTE ÁOK English-German Student Council (EGSC) hallgatói önkormányzattól kapott támogatás után 2016 tavaszán vált hivatalossá.

A kert célja és feladata

A kert célja elsősorban friss és szárított növényi anyag biztosítása a gyógyszerész hallgatók oktatásához. A hallgatók a Farmakobotanika tárgy keretében élőben tanulmányozhatják a gyógynövényfajok botanikai jellemzőit; valamint drogként használt részüket, megalapozva a Farmakognózia  tárgyhoz tartozó drogismeretet. A kert ugyanakkor kutatási célokat is szolgál.

A kert kialakítása

A kert létrehozásakor 30 m2 területen mutatott be néhány hazai termesztett, a vadon élők között pedig elsősorban mecseki gyógynövényfajokat. Kialakításra került emellett a legfontosabb fűszernövényekkel egy mediterrán kertrész is.

2009 márciusában Deák Adrienn tájépítész tervei alapján a kert 100 m2-es területtel bővült. 2010-ben a területet sziklakerttel és kísérleti parcellákkal egészítettük ki, 2016-ban pedig új rendszertani felosztás és sziklakerti lépcső készült el.

Gyógynövényfajok a kertben

Az első növénypalántákhoz 2008-ban a PTE Botanikus Kerttől és a Budakalászi Kemo-taxonómiai Kerttől kaptunk segítséget. A magvak nagy része külföldi botanikus kertekből magcsere útján érkezett. Emellett a területre betelepítésre kerültek a Mecsek további fontos gyógynövény-képviselői is.

A kertben az összesen több mint 50 növénycsalád közel 200 tagja rendszertani csoportosításban került elhelyezésre, számuk folyamatosan nő.

Gyógynövények táblái

A gyógynövények ismertető tábláin tudományos és magyar nevük mellett a fajok növénycsaládja, elterjedése, drogként felhasznált része, fő hatóanyagai és alkalmazási területük került feltüntetésre.

A Gyógynövénykert képekben

Gyógynövénykert VIDEÓ