Rangos szász delegáció érkezett az orvoskarra szeptember 15-én

2023. szeptember 19.

Szeptember 15-én rangos, 13 fős delegáció érkezett az orvoskarra Szászországból. Tagjai közt - a parlamenti képviselők mellett - jelen volt Petra Köpping, a szászországi szociális és egészségügyi miniszter asszony, valamint a KVS, azaz a Szászországi Háziorvosok Egyesületének a képviselői, élükön dr. Klaus Heckemannnal, az igazgatótanács elnökével. Utóbbi küldöttség tavaly járt már a karon azzal a céllal, hogy az együttműködést érintő jövőbeni terveket a kar vezetésével egyeztesse. A kétnapos látogatás apropója ezúttal a White Coat Ceremony volt, melynek során a preklinikai tanulmányaikat megkezdett hallgatók ölthetik magukra az orvosi hivatás jelképét, a fehér köpenyt. Az ünnepségen személyesen szerettek volna részt venni a delegáció tagjai.

Szeptember 15-én, délelőtt 10 órakor egyetemlátogatással kezdték programjukat, megtekintették az új elméleti tömböt, az Anatómiai Intézetet és a MediSkills labort, majd az egyetem és az orvoskar vezetői: Decsi István, a PTE kancellárja, dr. Miseta Attila professzor, a PTE rektora, dr. Czopf László, a PTE ÁOK dékánhelyettese, dr. Than Péter professzor, a Német Program vezetője, dr. Faubl Nóra, a Német Program Bizottság titkára, valamint dr. Gerner Zsuzsanna, a Német Szövetségi Köztársaság tiszteletbeli konzulja köszöntötték őket. A találkozón szó esett a további együttműködés lehetőségiről is. A delegáció tagjai szeptember 16-án városnézésen vettek részt, majd az esti órákban közös vacsorát szerveztek ösztöndíjas hallgatóikkal.

A PTE ÁOK és a Szászországi Háziorvosok Egyesülete (KVS) között 2013 óta zajlik sikeres együttműködés, ennek keretében évfolyamonként 20 hallgató részesül a KVS ösztöndíjában (teljes tandíjtámogatásban). Ezek a hallgatók tanulmányaikat teljes egészében a PTE ÁOK-n folytatják, itt szereznek diplomát, majd visszatérnek Szászországba, hogy ott háziorvosként praktizáljanak. Ehhez az együttműködéshez csatlakozott 2020-ban a szászországi Szociális és Egészségügyi Minisztérium is. A minisztérium évfolyamonként további 20 hallgató teljes tandíját finanszírozza annak érdekében, hogy meghatározott hiányszakmákban a későbbiekben szakorvosokként dolgozzanak.

A program kezdete óta 278 hallgató kezdte meg tanulmányait karunkon, az első 11 hallgató 2019-ben végzett. Összesen 56 hallgató szerzett az együttműködés keretén belül diplomát, jelenleg 153-an vannak a képzésben.

Ez a program modellként szolgál a más partnerekkel kötött együttműködések, a hasonló projektek számára. 2021-ben a Sachsen-Anhalt tartománnyal a fogorvosi-, 2023-ban a Rheinland-Pfalz tartománnyal az általános orvosi képzés terén kötött hasonló oktatási együttműködéseket a kar, évente összesen további 27 hallgató részvételével. A PTE ÁOK Német Programja számára ezek a stabil kapcsolatok kiemelkedő jelentőségűek.

Fotó:

Verébi Dávid