A sürgősségi ellátásról a Kossuth Rádióban

2022. július 27.

A Kossuth Rádió „Felfedező az egészségről” című műsorában a sürgősségi ellátás volt a téma július 26-án, bemutatásának helyszíne pedig a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Sürgősségi Orvostani Tanszékének Sürgősségi Betegellátó Osztálya, dr. Kanizsai Péter László egyetemi docens, a Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetőjének kalauzolásában.

Dr. Kanizsai Péter elmondta, hogy a sürgősségi ellátás olyan szakterület, ahol az úgynevezett „magyar triage-rendszer” alapján osztályozzák a betegeket. Ez határozza meg az ellátás megkezdésére való várakozás időtartamát is. A sürgősségi ellátást igénylő állapotok közé tartozik a hirtelen kezdetű rosszullét, ami gyors lefolyású és állapotrosszabbodással jár, és természetesen a különféle balesetek. Az ellátás a kezdeti állapotstabilizálástól az elsődleges ellátásig tart. A betegeket a sürgősségi osztályokról állapotuktól függően hazaengedik, vagy a végleges ellátást biztosító kórházi osztályra és/vagy szakrendelésre irányítják át.

A sürgősségi ellátásban történő várakozást (beleértve a mentőszolgálatot, az orvosi ügyeleteket és a sürgősségi osztályokat) jelentősen befolyásolja a nem sürgősségi kórképekkel történő igénybevétel, ami a várakozási időt jelentősen megnövelheti. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Sürgősségi Orvostani Tanszékének Sürgősségi Betegellátó Osztályára a Dél-Dunántúlról érkeznek a betegek, akik vagy személyesen jönnek be, vagy a mentő, illetve a mentőhelikopter szállítja őket.

A műsorban bemutatják a három sokktalanító egyikét, beszélnek az intenzív részlegről és a megfigyelőről, szó esik továbbá a nemzetközi együttműködésekről és a szakterület kutatásairól is. Mindemellett természetesen szót kapnak a betegek is, akik a tapasztalataikról mesélnek.

A műsor itt hallgatható meg:

mediaklikk.hu

Fotó:

PTE KK