Az egység összes munkatársa

Dr. Sipos Katalin

Dr. Sipos Katalin

PhD

egyetemi docens , tanszékvezető

Gyógyszerészi Biológiai Tanszék

Telefon: 36240

Szigeti út

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Sipos Katalin

Társtémavezető: Jánosa Gergely

A D-vitamin számos hatása közismert, hozzájárul az egészséges csontok és immunrendszer fejlődéséhez. Továbbá a D-vitamin rendelkezik neuroprotektív hatással, vagyis a D-vitamin hiánya nagyban elősegíti a neurodegeneratív betegségek kialakulását. Újabb kutatások kapcsolatot mutattak ki a D-vitamin, valamint a vasanyagcsere egyes elemei között. Kutatásunk célja, hogy a vasanyagcsere zavarait, illetve a D-vitamin kezelés hatását a vas metabolizmusára vizsgáljuk sejtkultúrákon, különböző körülmények között. A kísérlethez neuroblasztóma sejteket használunk, melyekhez különböző koncentrációban D-vitamint adagolva meghatározott időintervallumon keresztül inkubáljuk a sejteket. A kezelésre adott válaszok hatásait valós idejű kvantitatív PCR segítségével határozzuk meg. A vas felvételében, hasznosításában bekövetkezett változások kimutatása mellett, továbbá kapcsolatot keresünk a neurodegeneratív betegségek során kialakult anyagcserezavarokkal.

Témavezető: Dr. Pandur Edina

Társtémavezető: Dr. Sipos Katalin

A makrofágok kulcsszerepet játszanak a szervezet vas homeosztázisában. Bakteriális fertőzések esetén a vas szérumból történő eliminálásával gátolják a baktériumok szaporodását. A téma keretén belül vizsgáljuk a perifériális makrofágok vasanyagcserére jellemző génjeinek expressziós mintázatát.  In vitro körülmények között megvizsgáljuk, hogy a vasterhelés és vas megvonás milyen hatással van ezekre a sejtekre. A kísérleteket elvégezzük LPS-sel aktivált sejteken is, majd a kapott eredményekkel összehasonlítást végzünk. Ezt követően a szignifikáns expressziós változást mutató géneket tovább vizsgáljuk sejtkultúrán, megvizsgáljuk, hogy túlműködésük és alulműködésük esetén milyen változásokat okoznak a sejtekben.

Témavezető: Dr. Sipos Katalin

Társtémavezető: Pap Ramóna

A lutein a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület, több „szemvédő” táplálékkiegészítőben találkozhatunk vele. Munkánk során elsősorban arra keressük a választ, hogy ennek a vegyületnek van-e valamilyen hatása az idegi eredetű (neuronális, mikroglia, asztrocita) sejtekre, valamint, hogy ez a hatás miben nyilvánul meg. Lehet szerepe a vegyületnek a sejtek túlélésében, a sejtciklus szabályozásában, a sejtet károsító (gyulladásos, oxidatív hatású) vegyületek elleni védelemben. Kísérleteink során először megvizsgáljuk az egyes sejttípusokra külön-külön gyakorolt hatásokat, majd többféle (kettő illetve mindhárom) sejttípust együtt tenyésztve megnézzük, az egyes sejtek hogyan hatnak egymásra. A fent említett hatások mellett az is érdekes, van-e a luteinnek a metabolizmust, főként a vasanyagcserét befolyásoló szerepe, illetve, hogy a vasanyagcserét befolyásoló (gyulladást okozó) behatások elleni védelem kiterjed-e a vasanyagcsere károsodás kivédésére is.