Új immunizációs platformok fejlesztése

2022. május 5.

Az új immunizációs platformok hatékonyan segíthetnek az új és a már jól ismert kórokozók elleni védelemben, valamint valós alternatívát nyújthatnak a rákos elváltozásokkal szembeni küzdelemben. A PTE ÁOK Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének a kutatói által kifejlesztett, speciális immunizációs platformok segítségével magas hatékonyságú, célorientált vakcinák fejlesztésére nyílik lehetőség.

Az innoteka.hu cikke szerint ezzel az új megoldással a kórokozók extrém rövid, ugyanakkor a fertőzés szempontjából kiemelten fontos szakaszait használhatják vakcinafejlesztésre. Ilyen rövid fehérjeszakaszokkal eddig lehetetlen volt megfelelő immunreakciót kiváltani, így az új vakcinák által kialakult immunválasz sokkal specifikusabb, ezáltal hatékonyabb is lehet. Az eddigi kísérletek bizonyították, hogy a platformokhoz kapcsolt, aminosavnyi vírusantigén-szakaszok megfelelő, szelektív immunválaszt váltanak ki. A vakcinaplatformok alkalmasak mozaikvakcina előállítására is, azaz egyszerre akár több mutációval szemben is tudnak védettséget biztosítani.

Hosszabb távon a platformok segítségével az immunrendszer elől rejtőzködő tumorsejteket immunreaktívvá is tudják tenni, megteremtve ezáltal a személyre szabott tumor-immunterápia alapjait. A platformokhoz kapcsolódóan négy szabadalmi eljárást indítottak. A jelenlegi fejlesztéseket egy egyetemi hasznosító vállalkozás keretei között végzi a Neo Antigen Biotechnológiai Kft., a Pécsi Tudományegyetem új spin-off cége.

Forrás: 

Innoteka.hu

Fotó: 

Pixabay.com