Az Analitikai Biokémia Tanszék kutatói a Rovitex-szel antimikrobiális textil gyártásába fogtak

2022. augusztus 3.

A Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői több mint 5 éves munkával olyan impregnáló anyagot fejlesztettek ki, amely függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú időn át hatékonyan véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is. A termékek gyártása nemrég kezdődött meg, külföldről is óriási az érdeklődés irántuk. Az antimikrobiális textilek egyaránt alkalmazhatóak lesznek egészségügyi és szociális intézményekben, szállodákban, éttermekben, a tömegközlekedésben és a háztartásokban is.

A világ népességének a növekedésével együtt emelkedik a bakteriális, vírusos megbetegedések száma is, valamint az egészségügyi és szociális intézmények terheltsége. Egyre nagyobb ezért az igény a kórházakban és az idősekkel foglalkozó intézményekben is olyan antibakteriális textíliákra, amelyek ellenállóak a különféle baktériumok, vírusok, gombák ellen.

A koronavírus-járvány megjelenése óta ennek különös jelentősége van, és ebben a magyar innováció komoly előrelépést jelenthet. A Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői olyan környezettudatos textil-impregnálási technológiát fejlesztettek ki, amely alkalmas antimikrobiális szövetek nagyüzemi előállítására.

Öt éve kezdtük el a fejlesztést, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban támogatást is nyertünk rá. Ez a projekt számomra a magyar kutatói tudást, a magyar vállalkozói szemléletet és a gyártói kurázsit egyaránt szemlélteti: felismertünk egy problémát és igyekszünk piacképes megoldást hozni rá, miközben az emberek mindennapjait is jobbá, egészségesebbé tesszük” – fogalmaz Romeisz Norbert, a Rovitex tulajdonos-ügyvezetője.

A nagy hatékonyságú és környezettudatos textil-impregnálási technológia komoly szerepet játszhat a jövőben a fertőzések megelőzésében, az egészségmegőrzésben.

A textilszövetek viszonylag nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, így a kórokozók is nagy affinitással jelennek meg rajtuk. Egy hagyományos textília esetében ez problémát jelent, hiszen a szövet felületén megkötődött mikrobák biofilmet alkotva könnyen szaporodásnak indulhatnak. Ez a nagy elnyelő képesség egy antibakteriális textil esetében azonban előnyt jelent, mivel a nagy érintkezési felület miatt az antimikrobiális hatás is jóval hatékonyabb lehet” – fogalmaz dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének vezetője.

A termékekről itt olvashat bővebben:

rovitex.com/antibakterialis-textiliak

Az idén 25 éves Rovitex 2007 óta piacvezető Magyarország és Kelet-Európa lakástextil-piacán. A közel 3 milliárd forintos, éves árbevétellel rendelkező cég több mint 100 munkatársat foglalkoztat, 6 külföldi leányvállalattal és saját gyártócsarnokkal rendelkezik. Termékeit 900 hazai üzletben és 40 ország háromezer kereskedelmi egységében forgalmazza.

Az UnivTV videója a témában itt látható:

Forrás:

PTE

Fotó:

UnivTV