Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

« Kutatás

TDK témáink

Társtémavezető: Prof. Dr. Kálai Tamás

A Szerves és Gyógyszerkémiai Intézetben számos, nitroxiddal és elővegyületeikkel  módosított biomolekulát szintetizáltunk, amelyek hatásspektruma ez által kedvezőbbé vált. A diákkörös feladata újabb antioxidánsokhoz kapcsolt nitroxidok szintézise és in vitro vizsgálata lenne, ill. a korábban szintetizált mintákkal történő összehasonlítása.

A kurkumin köztudottan számos kedvező hatással rendelkezik (gyulladáscsökkentő, anti-iszkémiás, anti-mikrobás és daganatellenes hatás). Sajnos a molekula abszorpciója rendkívül kedvezőtlen.  A diákkörös hallgató feladata az lesz, hogy adott szintetikus protokoll alapján néhány vízoldható, tenzid-szerű csoporttal rendelkező kurkumin származékot szintetizáljon és az Orvosi Mikrobiológiai Intézettel együttműködve részt vegyen ezen új kurkumin-származékok antimikrobás hatását vizsgálva hatás-szerkezet összefüggések felderítésében.

Az adamantán származékok között számos neuroprotektív ill. antivirális hatással rendelkező vegyület található. A diákköri munka során új adamantán származékokat állítunk elő, amelyek biológiai hatását más intézetekkel együttműködve kívánjuk vizsgálni.