Átadták a Transzlációs Intervenciós Endoszkópos Központot

2019. október 18.

A Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinikáján közel 200 millió forint értékben alakították ki a Transzlációs Intervenciós Endoszkópos Központot, amit október 17-én ünnepélyes keretek között adtak át. A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő felszerelésű központba a legmodernebb endoszkópos eszközök mellett altatógépet és intervenciós beavatkozásokat támogató röntgenberendezést is beszereztek. Ezáltal olyan súlyos kórképekben, mint a nekrotizáló hasnyálmirigy-gyulladás, a hosszan tartó nagyobb sebészeti beavatkozások helyett a beteget jóval kevésbé megterhelő endoszkópos beavatkozások is elérhetővé válnak.

A Pécsi Tudományegyetem 2016 januárjában, Magyarországon elsőként intézményesítette a transzlációs medicinát, azóta pedig a központ tevékenysége révén folyamatosan bővül a pécsi egyetem kollaborációs lehetőségeinek a köre. Az elmúlt években több mint 400 külföldi intézménnyel sikerült kutatási együttműködést kialakítani, ami a tudományos publikációk számának növekedésében is megmutatkozik: az Általános Orvostudományi Kar idén megjelent közel 300 közleményének 20 százaléka kötődik a Transzlációs Medicina Központhoz.

A Klinikai Központ célja, hogy kiváló minőségű betegellátást folytasson amellett, hogy orvosai számára is lehetőséget biztosít a tudományos előrehaladásra. Az új endoszkópos központ erre is esélyt teremt. A jelen fejlesztéssel létrejött endoszkópos központhoz hasonló nincs még egy a kelet-közép európai régióban, így a pályázatban is foglalt elsődleges cél, azaz a súlyos, sejtelhalással járó hasnyálmirigy-gyulladás hatékonyabb ellátása mellett a beruházás hozzájárul a nem invazív beavatkozások, így az endoszkópos ultrahang térnyerésének elősegítéséhez is. Emellett a fiatalok képzéséhez, az utánpótlásképzéshez is hozzájárul.

A fejlesztés a GINOP-2.3.2-15-2016-00048 Stay Alive projekt keretében valósulhatott meg. 

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs, UnivPécs