A széklettranszplantációtól az egészséges bélflóráig – interjú dr. Péterfi Zoltánnal

2021. augusztus 30.

A széklettranszplantáció azt jelenti, hogy különböző módszerekkel székletet juttatnak vissza az emberi szervezetbe, mert a székletben számos olyan jótékony baktérium található, amely segíthet helyreállítani egy beteg ember bélflórájának az egészségét. A beavatkozás lényegéről dr. Péterfi Zoltán, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika Infektológiai Tanszékének vezetője nyilatkozott a wmn.hu-nak.

Mint mondta, jelenleg a Clostridioides difficile fertőzés az, amelynél a nemzetközi és a magyar ajánlások, protokollok javasolják a széklettranszplantációt, ugyanis ennél a betegségnél mind a donor, mint a recipiensek állapota jól ismert. Tisztázott, hogy pontosan mennyi székletet kell használni, hogyan kell alkalmazni, hányszor lehet ismételni a kezelést.

A beszélgetésből kiderül, hogy a módszert már tesztelik irritábilis bélszindróma, illetve Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás esetén is, illetve hatékonyan alkalmazták inzulinrezisztencia csökkentéséhez.

A folyamatról elmondta, hogy a székletet egészséges donortól szerzik be (lehetőleg közeli rokonoktól), előtte azonban alapos vizsgálatnak vetik alá, hogy megbizonyosodjanak arról, nem hordoz-e a betegre veszélyes vírusokat, baktériumokat. A székletet hígítják, homogenizálják, szűrik, majd az így kapott anyagot különböző módokon juttatják a beteg szervezetébe.

„A mi centrumunk lassan tíz éve végez széklettranszplantációt, az utóbbi négy évben már csak kapszulás transzplantációkat végzünk, egyedüliként az országban. Ez a nyugati világban sem nagyon elterjedt, ha mégis alkalmazzák, akkor általában harminc kapszula lenyelése szükséges. A mi technológiánkkal csak hat kapszulát kell lenyelnie a betegnek” – nyilatkozta dr. Péterfi Zoltán.

Forrás:

wmn.hu