A poszt-covid-szakambulanciák tapasztalatai – dr. Halmosi Róbert nyilatkozata

2022. április 13.

A poszt-covid-szakambulanciák a koronavírus-fertőzésen átesettek panaszainak, szövődményeinek a kezelésére jöttek létre országszerte. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja I. számú Belgyógyászati Klinikájának professzora, az itteni multidiszciplináris poszt-covid-szakambulancia vezetője, dr. Halmosi Róbert a Dunántúli Naplónak nyilatkozott a tapasztalatokról.

Mint mondja, bár az omikron variáns enyhébbnek bizonyul az előzőeknél, azért továbbra is terjed a járvány, és elsősorban az oltatlanokra nézve veszélyes. Előfordulhat, hogy valaki a fertőzés lezajlását követően sem érzi jól magát. Gyakori panasz a gyengeség, fáradékonyság és a nehézlégzés. Ennek érdekében jöttek létre a poszt-covid-ambulanciák országszerte, köztük Pécsett is.

A poszt-covid-ambulanciára a háziorvos adhat beutalót, mivel panaszok esetén érdemes kizárni a szövődményeket. A betegek nagyobb hányada otthoni kezelésre szorul, de előfordulnak kisebb arányban súlyos következmények is: szívizomgyulladás, tüdőfibrózis és tüdőembólia.

„Készült egy összesítés az első két hónap adataiból (2021. május–június), ennek alapján a leggyakoribb panaszok a gyengeség, a fáradékonyság, valamint a nehézlégzés voltak. Ezeket követte a mellkasi fájdalom, a nem múló köhögés, mely körülbelül húsz százalékos arányban volt jelen az első hónapban. Jelentkeztek még ízületi- és izomfájdalmak, szívritmuszavar érzése, hajhullás, szédülés. A vártnál ugyanakkor kevesebben jeleztek fejfájást és alvászavart” - nyilatkozta dr. Halmosi Róbert, aki szerint bár az alapbetegségekkel élők között a diabéteszt és a túlsúlyt tekintették kiemelt rizikófaktornak, az összefüggés az eddig feldolgozott adatok alapján kevésbé volt szoros, mint a magas vérnyomásnál. A korábbi vírusfertőzésekhez képest a covid esetében jóval gyakoribbak a vérrögképződéssel járó állapotok is.

Az I. számú Belgyógyászati Klinika covid-ambulanciájának multidiszciplinaritása abban rejlik, hogy többféle szakorvosi vizsgálatot végeznek egy helyen: kardiológiai, pulmonológiai, szükség esetén hematológiai és angiológiai vizsgálatokat, illetve a betegek állapotát laborvizsgálattal is felmérik.

Forrás:

Dunántúli Napló