Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében az I. sz. Belgyógyászati Klinikán

2022. szeptember 20.

A neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon gyorsan növekvő tendenciát mutat. A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin tumorok az összes neuroendokrin daganat mintegy 75%-át teszik ki. Az ilyen daganatok nagy mennyiségben termelhetnek hormonhatású anyagokat, amik a betegek számára sok szenvedéssel járó, ún. „carcinoid rohamokat” okoznak. Ezekben a betegségekben szenvedők számára törzskönyvezték a Lutathera kezelést, amely az előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes neuroendokrin tumorok kezelésében játszik fontos szerepet.

Hazánkban ez a kezelés korábban nem volt elérhető, az ilyen terápiát igénylő betegek külföldi centrumokban, elsősorban Svájcban és Németországban kaphatták meg az ellátást.

Örvendetes előrelépés, hogy több szakterület, a nukleáris medicina, az onkológia és az endokrinológia együttműködésének köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának tevékeny közreműködésével Magyarországon is elérhetővé vált a kezelés állami egészségbiztosítási finanszírozása” – mondta dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

Dr. Mezősi Emese tanszékvezető egyetemi tanár hozzátette: „A PTE Klinikai Központjának I. számú Belgyógyászati Klinikáján a Nukleáris Medicina Tanszékkel együttműködve 2022. augusztus 18-án történt az első Lutathera sugárzó izotópkezelés egy 71 éves betegnél, szövődménymentesen. A jövőben ez a kezelés országosan is számos beteg számára jelenthet esélyt a hosszabb életre és a jobb életminőségre”.

Forrás:

PTE

Fotó:

PTE