A gluténérzékenység kockázatait vizsgálja dr. Bajor Judit kutatócsoportja

2023. augusztus 3.

A gluténérzékenység akár százezer embert is érinthet hazánkban, ám csak minden negyedik beteget diagnosztizálnak. Ez egy autoimmun betegség, melynek az egyetlen és hatékony gyógykezelése jelenleg az élethosszig tartó, szigorú, gluténmentes étrend. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja - dr. Bajor Judit vezetésével - egy négyéves kutatásban jelenleg azt vizsgálja, hogy a gluténérzékenyek nagyobb kockázatnak vannak-e kitéve a szív- és érrendszeri, valamint a különböző anyagcsere-betegségeknek.

Vannak ismert, tipikus tünetei a gluténérzékenységnek, és vannak olyanok is, amelyek más betegségre is utalhatnak, ilyenek a krónikus fáradtság, illetve a gyakori vírus-, illetve bakteriális fertőzések. Ha a háziorvosban vagy a gasztroenterológus szakorvosban felmerül a gyanú a cölikára, avagy a gluténérzékenységre, akkor már egy egyszerű vérvétellel igazolható a betegség. Szövettani vizsgálatra azért van szükség, hogy megerősíthessék a diagnózist, amit főként a felnőtteknél fontos elvégezni” - nyilatkozta az UnivTV-nek dr. Bajor Judit kutatásvezető, a I. számú Belgyógyászati Klinika főorvosa. Mint mondta, nagyon fontos a szigorú diéta betartása akkor is, ha nincsenek tüneteik a betegeknek, mert ezzel előzhetők meg a későbbi szövődmények.

A videóból kiderül, hogy kutatásukba 400 beteget terveznek bevonni, azt vizsgálva, hogy a testösszetételük, az anyagcsere-paramétereik és kardiovaszkuláris rizikófaktoraik különböznek-e az egészségesekétől, továbbá azt, hogy a diéta mellett miként változnak az értékeik. Egy ígéretes és új módszerrel, egy vizeletteszttel azt is ki tudják mutatni, hogy az illető az elmúlt 48 órában fogyasztott-e glutént, azaz láthatóvá válnak a diétahibák.

Részletek az UnivTV videójában:

Forrás:

PTE

Fotó:

UnivTV/Youtube