Kardiológiai Rehabilitációs Szakambulancia (Rákóczi telephely)

Kép: Rehabilitációs Központ épülete

Térkép linkje

KÖLTÖZÉS!

Tisztelt Pácienseink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy átmeneti technikai okok miatt, Klinikánk Kardiológiai Rehabilitációs szakambulanciája 2023.05.15-től a Rét utcai telephelyünk helyett, a Rákóczi úti telephely/A épület/földszintjén (7623 Pécs, Rákóczi u. 2.) üzemel.

Megértésüket köszönjük!

Cím:

 • Kardiológiai Rehabilitációs Szakambulancia, PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika,
 • 7623 Pécs Rét u. 2.,
 • Rehabilitációs Központ földszint

Előjegyzés

Előjegyzési időponthoz szükséges adatok

 • Melyik szakrendelésre kíván jelentkezni?
 • TAJ szám
 • Ha nem szerepel a Klinikai Központ adatbázisában, megadandók:
  • Név
  • Születéskori neve
  • Születési dátum, hely
  • Anyja neve
  • Lakcím
  • Telefonszám
  • Háziorvosának a neve
 • Járt-e már korábban az adott betegellátó egyégben?
 • Ha igen, milyen betegséggel/betegségekkel kezelték?
 • Időpontkérés telefonon, lehetőleg 1230 és 1530 között
 • Személyesen, a betegirányító pultban dolgozó munkatársaknál: 0730 és 1530 között
 • Kérjük e-mailen történő megkeresés esetén adja meg a betegazonosításhoz szükséges adatait (név, TAJ szám, születési dátum, anyja neve, lakcím, telefonszám), valamint írja le panaszát, kérését és ha megoldható a tünetekről képet is csatoljon a levélbe.
 • Szakambulanciánk beutaló köteles!

Információk

Kardiológiai és szív-és érrendszeri (szívműtét előtti és utáni ellátás, szívinfarktus utáni gondozás, szívelégtelenség kezelése, gondozása) betegek kardiológiai és ambuláns rehabilitációs ellátása. Szívritmuszavarok és vérnyomás problémák felderítése, fizikális terhelhetőség felmérése. EKG készítés, vérnyomás mérés, pulzus mérés. Szükség esetén szívultrahang, terheléses EKG, Holter EKG, 24 órás vérnyomásmonitorozás, spiroergometria végzése. Dietetikai és pszichológiai tanácsadás, dohányzás leszokás támogatás. Ambuláns kardiovaszkuláris tréning program.

A szakambulancián dolgozó munkatársak:

Orvosaink:

 • Dr. Czopf László, Ph.D., egyetemi docens, belgyógyász, kardiológus, kardiológiai rehabilitációs szakorvos
 • Dr. Pálfi Anita, Ph.D., klinikai szakorvos, belgyógyász, kardiológus, kardiológiai rehabilitációs szakorvos
 • Dr. Sándor Barbara, Ph.D., egyetemi adjunktus, kardiológus, kardiológiai rehabilitációs szakorvos
 • Dr. Szabados Eszter, Ph.D., Med. Habil., egyetemi docens, osztályvezető, belgyógyász, kardiológus, kardiológiai rehabilitációs szakorvos
 • Prof. Dr. Tóth Kálmán, Ph.D., Med. Habil., az MTA doktora, egyetemi tanár, klinikaigazgató, aneszteziológus-intezív terápiás, belgyógyász, kardiológus szakorvos
 • Dr. Tótsimon Kinga, Ph.D., egyetemi tanársegéd, belgyógyász szakorvos

Pszichológusunk:

 • Zilinski Nikolett, klinikai szakpszichológus

Szakdolgozóink:

 • Dérné Varga Beatrix, kardiológiai szakasszisztens
 • Imhoff Viktória, gyógytornász
 • Kovács-Szabó Hajnalka, vezetőasszisztens, kardiológiai szakasszisztens
 • Krizsán Annamária, klinikai dietetikus
 • Palaczki Marianna, kardiológiai szakasszisztens
 • Papp Ildikó, diplomás ápoló
 • Porgesz Tímea, asszisztens

Tájékoztató a szakrendelésükön elérhető vizsgálatokról

Kardiológiai szakvizsgálat

Első vizsgálat esetén kérjük, hogy a vizsgálatra hozza magával korábbi egészségügyi dokumentumait, pontos gyógyszerlistáját, laborvizsgálat eredményét.

Kontrollvizsgálatra érkező pácienseinket kérjük hozzák magukkal az előző vizsgálat óta történt vizsgálati eredményeiket (labor, CT, MR stb.), pontos gyógyszerlistájukat, előző ambuláns lapjukat.

Rendelési idő:

Hétfő:

 • Dr. Czopf László: 11:00-15:00

Kedd:

 • Dr. Szabados Eszter: 09:30-14:00

Szerda:

-

Csütörtök:

-

Péntek:

 • Dr. Sándor Barbara: 09:30-14:00

ABPM - 24-órás vérnyomás-monitorozás

Az ABPM vizsgálat során 24 órán keresztül időszakosan – nappal 15 percenként, alváskor 30 percenként - méri a vérnyomást. A vérnyomás monitorozás fontos vizsgálat a hipertónia diagnózisának pontos felállításában, a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának követésében, illetve kontrollként szinte nélkülözhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megítélésében.

A vizsgálat menete: A mérés a beteg megszokott hétköznapi aktivitása mellett teljesen automata vérnyomásmérővel történik. A vizsgálat során egy mandzsettát helyezünk a nem domináns (általában a bal) felkarra, egy tokba helyezett kis gépet akasztunk egy pánt segítségével a beteg nyakába, a gépet a mandzsettával egy vékony puha gumicső köti össze. A túl szoros vagy túl laza mandzsetta pontatlan értéket eredményez, tehát ha a mandzsetta nyugalmi állapotban szorít vagy laza mihamarabb meg kell igazítani annyira, hogy egy ujj éppen beférjen a mandzsetta és a felkar közé. Előjegyzés alapján hétköznapokon a reggeli órákban történik a készülék felhelyezése és levétele.

24 órás Holter EKG vizsgálat

A 24 órás EKG vizsgálat lényege, hogy a Holter monitort egy napra felhelyezünk a beteg mellkasára. A készülék 24 órán keresztül folyamatosan rögzíti a szív elektromos jeleit, az EKG felvételt a vizsgálatot követően szakorvos értékeli ki. A vizsgálathoz öntapadó elektródákat ragasztunk a mellkasra, melyek vezetékek segítségével kapcsolódnak össze egy hordozható, kisméretű készülékkel, amely a nyakban lóg egy kis táskában, és a szívből érkező elektromos jeleket memóriakártyára rögzíti. Eközben a páciens nyugodtan végezheti napi megszokott tevékenységét.

Mivel a készülék egész nap a testen lesz, nem szabad levenni és víz sem érheti. Praktikus a vizsgálat előtt lemosakodni. Ha a páciens erős mellkasszőrzettel rendelkezik, érdemes leborotválni, hogy a műszer érzékelői jól feltapadjanak.

A beteg feladata a mérés közben, hogy ha kellemetlenséget, szívpanaszt észlel, akkor a készülék erre a célra kialakított gombját nyomja meg. A készülék ezt a jelet is adatként rögzíti, és az adatok kiértékelésnél fontos információval szolgál az orvosnak. A betegnek a vizsgálat ideje alatt egy eseménynaplót is vezetnie kell. A vizsgálat teljesen veszélytelen és fájdalommentes. Előjegyzés alapján hétköznapokon a reggeli órákban történik a készülék felhelyezése és levétele.

Szívultrahang vizsgálat

Olyan ultrahangos képalkotó eljárás, melynek során mozgóképet nyernek a szívről, és a szívüregeket, az azokat határoló falakat, a billentyűket és a szívburkot vizsgálják. A szív összehúzódó és ellazuló képességeit, a koszorúér betegség miatti falmozgás zavarokat, billentyűbetegségeket, a szívüregek közti kóros irányú véráramlást, a szív üregeiben kialakult vérrögöt, a szívburokban meggyűlő folyadékot lehet kimutatni vele. A legkíméletesebb, káros hatással nem járó képalkotó vizsgálat az ultrahangvizsgálat. A szív ultrahangvizsgálata során a beteg meztelen felsőtesttel, bal oldalára, majd hanyatt fekszik az ágyon. Előkészítésre nincs szükség. Bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgálófejet ráhelyezik a bőrére, esetleg kissé rá is nyomják a mellkasára. Az orvos a vizsgálófejet mozgatva próbál képet alkotni a szív különböző területeiről. A vizsgálat fájdalmatlan, veszélytelen és korlátlan számban ismételhető. Előjegyzés alapján történnek a vizsgálatok.

Kép: Szívultrahangos vizsgáló helyiség

Ergometria (terheléses vizsgálat járószalagon)

A vizsgálat megkezdése előtt EKG elektródákat csatlakoztatunk a mellkasra, valamint egy vérnyomásmérő mandzsettát a felkarra. A vizsgálat előtt az orvos meghatározza a kornak és egészségi állapotnak megfelelő maximális pulzus számot, amit a járószalag sebességének és meredekségének emelésével fokozatosan fog a páciens elérni. A vizsgálat során folyamatosan monitorozzuk a 12 elvezetéses EKG-t, szívritmust, a szívfrekvenciát és a vérnyomást. A terheléses EKG vizsgálat végén a pácienst pihentetjük a pulzusszám normalizálódásáig. Kérjük, hozzon magával kényelmes ruhát és törülközőt. A vizsgálat előtt 4 órával már csak könnyű, kis mennyiségű ételt fogyasszon, vizet lehet inni. A vizsgálatokat előjegyzés alapján végezzük.

Kép: Ergometria vizsgáló helyisége

Spiroergometriás vizsgálat

betegtájékoztató

Speciális terheléses EKG vizsgálat. Kerékpár-ergométeren végezzük, melynek során a szív oxigén fogyasztását is mérjük. Spiroergometria vizsgálattal a panaszok terheléssel kapcsolatos összefüggését, a fizikai teljesítőképesség mérését végezzük. A légzésfunkciós vizsgálattal kiegészített terheléses EKG vizsgálat során egyidejűleg vizsgáljuk a szív-, érrendszer és a tüdő állapotát, teherbírását. Hasznos információkat nyújthat számos szív- és érrendszeri betegség diagnózisának felállításában, kizárásában, a prognózis becslésében és a terápia hatékonyságának követésében. Az EKG és vérnyomás monitorozás mellett komplex légzésfunkciós vizsgálatot végzünk, melynek során elemezzük az egyes légvételek során a be- és kilélegzett gázok mennyiségét, arányát és minőségét. A vizsgálat segítségével elkülöníthető, hogy a funkcionális kapacitás csökkenésének eredete kardiológiai vagy pulmonológiai okra vezethető vissza.

Kép: Spiroergometria vizsgáló helyisége

Dietetika szakambulancia

A szív- és érrendszeri betegek, kardiológiai szempontú dietetikai oktatása, egyéni és csoportos foglalkozások formájában, előjegyzés alapján.

Kép: Dietetikai tankonyha

Pszichológiai szakambulancia

Ambuláns kardiológiai betegek pszichés támogatása, a betegség feldolgozásának segítése, szupportív betegvezetés, stresszkezelő készségek oktatása, relaxációs technikák megismertetése és gyakorlása egyéni és csoportos formában. Indikáció esetén problémaorientált egyéni szupportív beszélgetés.

Tercier prevenció részeként betegedukációs foglalkozások tartása, melynek része az egészségtudatos magatartás javítása, az életmódi és gyógyszeres kezelésekkel való együttműködés növelése, egészségműveltség fejlesztése, szív- és érrendszeri megbetegedésekben szerepet játszó életmódbeli tényezők átbeszélése, fejlesztése.

Szakorvosi jelzés alapján demencia szűrésére is sor kerülhetne.

Kép: Pszichológusi szoba

Ambuláns kardiovaszkuláris tréning program

Csoportos gyógytorna keretén belül, lehetőség szerint, csoportonként hasonló terhelési kapacitású személyekkel zajlik (a terhelhetőség megítélése ergometriai vizsgálat alapján történik).

Célja, a kardiorespiratorikus betegek állóképességének növelése, egyensúly-, koordináció-, szinkinézis fejlesztése, a fizikai teljesítőképesség javítása, keringésfokozás. A helyes mozgásprogram, életvitel megtanítása, rizikófaktorok csökkentése, érszövődmények megelőzése, légzési mechanizmus, oxigenizáció javítása. Tartáskorrekció, mozgásterjedelem megtartása/fokozása, a közösségi tevékenység jótékony pszichológiai hatásának átélése.

Kardiológus szakorvos javaslata alapján, előzetes vizsgálatokat követően lehet részt venni a programban.

Kép: Tornaterem I.

Kép: Tornaterem I.