Vidéki Életmentő Program

2021. november 3.

Tovább bővül Medic képzéseink palettája. A nagy érdeklődésre való tekintettel első alkalommal rendeztük meg a "Vidéki Életmentő Program" névre keresztelt Medic I. szintű képzésünket az őszi hosszú hétvégén.

A tanfolyam a medic szerepének és beavatkozási jogkörének ,kötelezettségének tisztázásával kezdődött.

Majd gyors és szemléletes anatómiai áttekintés következett az emberi keringési rendszerről és légutakról, valamint a csontváz, izomrendszer felépítéséről, működéséről.

Dr. Rendeki Szilárd
A Szimulációs Oktatási Központ igazgatója, a Műveleti Medicina Tanszék, Honvéd, katasztrófa és rendvédelem orvostani tanszéki csoport vezetője, a tanfolyam vezető instruktora.

A résztvevők megismerkedtek a sérülések tulajdonságaival, típusaival, a baleseti mechanizmusokkal és az alapvető elsősegélynyújtáson túli ellátásával, elméletben és gyakorlatban egyaránt. Az életveszélyes helyzetek meghatározásával, az ellátási zónákkal és az ellátási zónákban történő sérültellátási és életmentési lehetőségeikkel, és azok kivitelezésének technikájával.

Sérült kimentése és szállítása, zubbony technikával.

Itt többek között olyan, speciális eszközök használatát sajátíthatták el mint, az izraeli kötszer, a CAT (Combat Application Tourniquet), a hővédelmet szolgáló izolációs fólia. Az eszközökön kívül, speciális technikákat is megtanulhattak, mint a "pack to bone" és az improvizált vérzéscsillapítás fáslival vagy zoknival, majd sérültszállítást, és sérült kimentést gyakorolhattak. Ezen ellátások eredményességének és sikerességének megítéléséhez szimulátorokat és pulzoximétert használtak oktatóink. Ehhez természetesen elengedhetetlen volt az alapvető sérült vizsgálati módszerek elsajátítása. A megfelelő sérült fektetési helyzetek ismerete, azok élettani hátterével együtt.

Nyaki ütőeres vérzés alternatív ellátása.

Ami miatt leginkább a vidéki életmentő program igénye kialakult, az olyan helyzetek megfelelő kezelésére való felkészítés, melyek bárki otthonában, családjában vagy közvetlen környezetében megtörténhetnek. Résztvevőink között is akadt védőnő, buszsofőr, vadász, gazdász és polgárőr is, akik mind potenciálisan találkozhatnak ilyen esetekkel. Ezért fontos számunkra is, hogy minél több emberhez eljuthassunk, hiszen vannak olyan települések, amik a szakszerű segítség, a mentők, a tűzoltók vagy az ügyeletes orvos számára is nehezen megközelíthetőek.

Emiatt sok szó esett a vércukor ingadozás, a stroke, a mellkasi fájdalom, a görcsroham, és a mérgezések alapvető tünettanáról, ezek ellátásának lehetőségeiről.

Felnőtt és gyermek újraélesztés alapjainak ismertetése és a félautomata defibrillátor használata is nagy hangsúlyt kapott, a helyes segélyhívás lépései mellett.

Légúti idegentest eltávolítása csecsemőnél.

 

A nap végén mindenki átvehette a tanfolyam sikeres elvégzéséről szóló tanúsítványát, mindenki a mindennapjaiban használható tudással gyarapodott.