Fogtündér program – október 19.

2022. október 18.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának gyermekfogászati részlege Magyarországon elsőként szervezte meg néhány évvel ezelőtt a 6 hónapos – 3 év közötti gyerekek szűrőprogramját. Jól jellemzi a Fogtündér program népszerűségét, hogy a pécsi játékos szűrővizsgálatra a meghirdetést követő 24 órán belül közel 150 kisgyermeket akartak regisztrálni, így sokaknak már csak a következő alkalomra tudtak időpontot ajánlani.

2022. október 19-én, szerdán, 15 óra 30 és 17 óra 30 perc között várják a PTE KK Fogászati Klinikájának gyermekfogorvosai a korábban regisztrált kisgyermekeket az anyukákkal, apukákkal együtt a játékos szűrővizsgálatra, hogy a fogorvosi találkozás élmény legyen, és ne görcsös félelem.

A jelenlegi jogszabályok értelmében a kisgyerekek rendszeres fogászati szűrővizsgálata 3 éves kortól kötelező. A 3 év alatti gyermekeknek nincs szervezett, avagy kötelező fogászati szűrővizsgálata, kontrollja, ezért a szülők sokszor tanácstalanok, mikor keressék fel a picivel a fogorvost, hova forduljanak.

A program a tejfogak ápolásának jelentőségére is felhívja a figyelmet, hiszen ezek befolyásolják az álcsont és az állkapocs fejlődését, a maradó fogak egészségét. A szuvasodás a tejfogakról átterjedhet az alattuk megbúvó, ínyt áttörni készülő, maradó fogakra is. A szakmai kimutatások szerint a 3 éves gyermekek 1/3-ának van már szuvas foga.

A program szakmai vezetője dr. Balásné dr. Szántó Ildikó, a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinika gyermekfogászati részlegének tanszékvezetője - aki jelenleg a Gyermekfogászati Társaság elnöke –, aki komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy szervezeti keretet teremtsenek a 3 év alatti kicsik fogászati szűrésére is. A megvalósításig azonban különböző inspiráló programokkal szükséges felhívni a kisgyermekes szülők figyelmét a tejfogak megfelelő ápolására, a fogászati szűrővizsgálatokra.

A Fogtündér program megvalósítását a Miniszterelnökség támogatja a NEA, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével.

A nagy érdeklődésre való tekintettel tervezik a szűrővizsgálat rendszeressé tételét, így annak sem kell csüggednie, aki most lemaradt a regisztrációról.

Kisfilmek is készültek a bővebb tájékoztatás érdekében, amelyek a YouTube-on megtekinthetők:

FOGTÜNDÉR 1. rész: FOGZÁS ÉS GYÖTRELMEI

FOGTÜNDÉR 2. rész: TEJFOGAK

FOGTÜNDÉR 3. rész: TÁPLÁLÁS

Forrás:

PTE