A FOGTÜNDÉR szeptember 28-án újra várja a kicsiket

2023. szeptember 22.

Folytatódik a FOGTÜNDÉR játékos szűrőprogram, ami a 6 hónapos és a 4 év közötti gyerekek számára szervez térítésmentes fogászati szűrővizsgálatot a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika gyermekfogászati részlegén.

A jelenlegi jogszabályok értelmében a kisgyerekek rendszeres fogászati szűrővizsgálata óvodáskortól kötelező. A 3 év alatti gyerekeknek nincs szervezett, avagy kötelező fogászati szűrővizsgálata, kontrollja. A FOGTÜNDÉR program sikere bebizonyította, hogy óriási igény van rá. Volt olyan nap, amikor a meghirdetést követő 24 órán belül 200 kisgyereket szerettek volna regisztrálni a mintegy 60 időpontra. A helyzetet a szervezők úgy próbálják kezelni, hogy Pécs városát 3 részre osztották fel. Ezúttal először Pécs-Kelet védőnőinek küldték el programfelhívásukat, hogy elsőként ők értesíthessék a körzetükbe tartozó kicsik szüleit. Ezzel a módszerrel alkalmanként Pécs város más-más területén élők élveznek elsőbbséget. Második lépésként nyilvánosan is meghirdetik a szervezők a pécsi szűrés lehetőségét.

A klinikán szeptember 28-án, 15 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között várják a kicsiket anyukákkal, apukákkal együtt, hogy a fogorvosi találkozás élmény, és ne görcsös félelem legyen.

Részvétel csak regisztrációval lehetséges, az ertedesveledvideo@gmail.com címen. Az időtényező rendkívül fontos, hiszen a jelentkezések sorrendje alapján tudják fogadni a gyerekeket.

A program szakmai vezetője dr. Balásné dr. Szántó Ildikó, a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinika gyermekfogászati részlegének tanszékvezetője, a Gyermekfogászati Társaság elnöke, aki kiemelte, hogy a szülőkkel való személyes találkozás is nagyon fontos.

A FOGTÜNDÉR program megvalósítását a Miniszterelnökség támogatja a NEA, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével. A szűrésről a gyerekek fogkefével és tejfogtartó dobozkával térhetnek haza a DM, és a Jordan támogatásának köszönhetően.

Szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a szűrővizsgálaton. Nagyon sok hasznos információval láttak el, hogy édesanyaként mire figyeljek a gyermekem fogainak védelme érdekében. Szeretném megköszönni a két tündéri doktor néninek, hogy ilyen kedvesen, barátságosan mutatták meg a kisfiamnak, hogy milyen is a fogorvosnál. Azóta is emlegeti és mutogatja, hogy mit kellett csinálni. A legnagyobb siker pedig az, hogy azóta esténként magától jelzi, hogy fogat kell mosni” - nyilatkozta egy édesanya.

Forrás:

PTE

Fotó:

PTE