Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Marada Gyula

Dr. Marada Gyula

egyetemi adjunktus , részlegvezető

Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Telefon: 35929, 37422

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Marada Gyula

A fogászatban napjainkban egyre inkább elterjedőben vannak a különböző  digitális eljárások, amelyek közül is kiemelendő a 3D nyomtatás. A gyors prototípusgyártási eljárások közül sajnos nem mindegyik teljesíti a fogászatban elvárt paramétereket nyomtatási pontosság, illetve fizikai paraméterek tekintetében. 

A TDK téma fő célkitűzése, hogy megvizsgálja a különböző eljárások pontosságát és útmutatást adjon az esetleges klinikai felhasználás számára. Ezen kívül szintén célkitűzéseink között szerepel a nyomtatás során felhasználásra kerülő anyagok fizikai tulajdonságainak vizsgálata ronycsolásos mérési módszerekkel. A kapott eredmények ismeretében kiválastható azok az anyagok, amelyek az egyes odontotechnológiai folyamatokhoz legideálisabbnak tekinthetők.

Témavezető: Dr. Marada Gyula

Napjainkban, ahogy a várható élettartam növekszik, egyre nő a száma a fogpótlást viselőknek és a páciensek igényei is nagyobbak és jellemzően a rögzített pótlásokat részesítik előnyben. Nagy foghiánnyal rendelkező páciensek esetében ez csak implantátumok alkalmazásával érhető el. A fogászatnak lépést kell tartania a növekvő elvárásokkal, mely a megfelelő funkció és hosszútávú sikeresség mellett a magasfokú esztétika. Egyre jobban előtérbe kerülnek az egyénileg készített implantátumfejek, melyek számos előnnyel rendelkeznek a gyári fejekhez képest. Ilyen pl az implantátum körüli gingiva és az koronaszél fokozott esztétikája, valamint az implantátumtengely korrigálásának lehetősége.

A tapasztalatok alapján több probléma is felmerül alkalmazkor, mint a periimplantitis, illetve a csavarlazulás melyek az implantátum elvesztéséhez vezetnek. Ezek kialakulása a fej-implantátum között létrejövő rés és mikromozgások következménye, oka az egyéni fej nem várt méretbeli különbsége. Hibák léphetnek fel a gyártási lépések során, például a fúrófejek alakjának, vagy kopásának következményeképp, amik így nem tudják elég pontosan létrehozni a kívánt formát. A gépek minősége is nagyban befolyásolhatja a munkát, a gép vibrációra való hajlama, vagy a hőmérsékletingadozás kompenzálására való képessége, amellyel ki tudja iktatni az anyagok hőtágulásából adodó deformitásokat.

A hibák feltételezett kiküszöblése után is készülhet nem megfelelő fej, melynek okát a gyártási munkafolyamat elején keressük. Minden gyártási gépnek van egy tűréshatára a méretbeli különbségekre, amelyet ideálisan kicsire választanak. Az implantátumokhoz gyártott eredeti fejek mérésekor ezen a tűréshatáron belüli értékeket kapunk, de maga az eredeti méret és az intervallum ismeretlen. Amennyiben nem elég nagy számú fej kerül mérésre, a meghatározott méret és tűréshatár különbözhet az eredeti cég adataitól és így a tökéletesen kivitelezett gyártási műveletek ellenére is készülhetnek nem megfelelő implantátum fejek.