Pécsi orvosok a koronavírus után jelentkező tünetekről – 2. rész - dr. Nepp Nelli nyilatkozata

2021. augusztus 30.

A pecsma.hu legújabb cikksorozatában pécsi egészségügyi szakembereket kérdeznek arról, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett és visszamaradó panaszokkal a klinikára érkező betegek között mely tünetekkel találkoznak leggyakrabban, milyen eredményekkel kezelik ezeket, és gyakorlati segítséggel is ellátják olvasóikat, miképp fordulhatnak panaszaikkal a megfelelő ellátást nyújtó intézményhez.

Ezúttal a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika részéről nyilatkozott a lapnak dr. Nepp Nelli szakorvos, a csökkent, elveszett vagy megváltozott szag- és ízérzésről. Mind mondja, bár élénk kutatások zajlanak a sok millió ember halálát okozó betegség körül, és az egészségügyi dolgozók az akut megbetegedésen túl a hosszútávú szövődményeket is igyekeznek kezelni, a szaglás- és ízérzészavarok tekintetében még világszerte kevés tapasztalattal rendelkeznek.

A szakember szerint akik a koronavírus következtében kialakult szaglás- és ízérzészavarral hozzájuk fordulnak, átfogó fül-orr-gégészeti vizsgálaton esnek át, ennek során a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket zárják ki. Kitöltetnek velük egy szubjektív kérdőívet és szaglásvizsgálat is történik. Tapasztalataik szerint legtöbbször azoknál lépnek fel ezek a problémák, akiknél a koronavírus enyhe, vagy közepesen erős lefolyású volt. Az esetek 40-50 százalékában magától is helyreáll az állapotuk, bár az változó, hogy mennyi idő alatt.

Dr. Nepp Nelli azt is elmondta, hogy várhatóan ősszel szaglásambulancia nyílik a pécsi klinikán, ami nemcsak a Covid-19, hanem a más betegségek által okozott szaglászavarok kezelésében is segítséget nyújt.

Forrás:

pecsma.hu