Az egység összes munkatársa

Dr. Somogyvári Krisztina

Dr. Somogyvári Krisztina

Ph.D.

Telefon: 37358, *0377

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Somogyvári Krisztina

A daganatos beteg számára a diagnózis pillanatától megváltozik a világ, csökken a beteg fizikai és lelki erőnléte, munkaképessége, változik a családban betöltött szerepe, egzisztenciális helyzete, életminősége. Ezért a daganatos beteg egészségügyi, családi és szociális rehabilitációja a daganat diagnózisának felállításával kezdődik azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést, a fájdalmat, meghatározza, értékeli és magas szinten kezeli a pszichoszociális és spirituális problémákat.

 A rehabilitáció a szomatikus és lelki panaszok kezelésének szerves egysége.

A gégeeltávolításon átesett betegek testi rehabilitációjához hozzátarozik a beszéd helyreállítása (hangprotézis, elektromos gége, nyelőcsőbeszéd), a nyelés és légút (hő- és páracserélő feltét (HME) segítségével) rehabilitációja.

A vizsgálataink során személyes interjút és kérdőíveket alkalmazunk.

Témavezető: Dr. Somogyvári Krisztina

A bőrben lévő kötőszövet gyengesége nem csak a kor előrehaladásával mutatkozik meg, hanem egyes kötőszöveti betegségeknek is velejárója, mely a beteg életminőségét rontja.

Az utóbbi években a bőr feszesítésében egyre elterjedtebbé váltak a különböző nem-invazív, non-ablatív illetve minimálisan invazív beavatkozások.  

Vizsgálatunk célja a különböző beavatkozások összehasonlítása állatkísérletes modellen, illetve alkalmazása bőrt érintő kötőszöveti gyengeség, kötőszöveti megbetegedések kezelésében.

A szálbehúzásos vagy szálbefűzéses technika alkalmazásával a bőrbe  biológiailag elbomló, felszívódó, úgynevezett bioszálakat helyezünk be, mely hatására erőteljes rugalmas kollagénrost képződés kezdődik és a mikrokeringés javul.

A rádiófrekvenciás beavatkozás során a rádiófrekvenciás készülék által generált nagyfrekvenciájú hullámokat egy erre a célra fejlesztett elektród segítségével kell a bőrbe juttatni. A folyamat kontrollált felmelegedést eredményez az irhában, mely a ráncok kialakulásának helye: a felmelegedés az irhában a kollagén és elasztikus rostok összehúzódását okozza, mely regenerációs folyamatokat indít be, így a bőr tónusa fokozódik.

A hosszú pulzusú, 1064 nm-es Nd:YAG lézer  intenzív felmelegedést idéz elő az irhában, így erőteljesebb a kollagénindukciós hatás.

Vizsgálataink során különböző  módszerekkel kezeljük a kísérleti állatok bőrét, majd az egyes beavatkozások után meghatározott idővel mintát veszünk a bőrből, melynek összetételét, elsősorban a kollagén és elasztikus rostok arányát szövettani, sejtbiológiai és elektron mikroszkópos módszerekkel elemzünk.