Gyászhír – elhunyt dr. Glant T. Tibor

2022. november 4.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara fájdalommal és megrendüléssel tudatja, hogy dr. Glant T. Tibor professzor, a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora 2022. október 5-én elhunyt. 

Dr. Glant Tibor 1944. április 8-án született Debrecenben. 1968-ban kapott általános orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen, majd 1980-ban kandidátusi, 1989-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett. 1983-ig a Debreceni Egyetem Anatómiai és Kórszövettani Intézetének munkatársa volt. 1983 és 1986 között Kanadában, Montrealban, majd az Amerikai Egyesült Államokban, Chicagóban dolgozott, 1988-ban a Chicagói Rush Egyetem társprofesszora lett több intézetben. 1993-ban nyert egyetemi tanári kinevezést a Rush Egyetem Biokémiai Intézetében. 1994-ben és 1995-ben visiting professzor Bostonban, a Harvard Egyetemen, 1995-től a Rush Egyetem Ortopéd Sebészeti Klinikájának Biokémiai és Molekuláris Biológiai Kutatólaboratóriumnak igazgatója, ahol ugyancsak egyetemi tanári kinevezést szerzett.

Munkáját meghatározta az immunológiai és mozgásszervi betegségek, elváltozások kutatása, különös tekintettel a rheumatoid arthritisre és az ortopédiai implantátumok indukálta biológiai válaszreakciókra. Szoros kapcsolatot tartott fenn hazai egyetemekkel, Pécsett az Ortopédiai Klinikával és az Immunológiai Biotechnológiai Intézettel. Közös munkájuk nyomán számos tudományos eredmény és fokozat született.

Dr. Glant Tibor tevékenységét számos nemzetközi elismeréssel díjazták. A Magyar Ortopéd Társaság tiszteletbeli tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem honoris causája, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is.

Munkája iránt élete végéig elkötelezett volt, komoly érdemeket szerzett a mozgásszervi betegségek kutatásában.

Halála hatalmas veszteség családjának és munkatársainak is.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!