Nyolcvanéves dr. Szabó István emeritus professzor

2022. június 9.

Június 6-án ünnepelte nyolcvanéves születésnapját dr. Szabó István, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának emeritus professzora. Életútjának méltatásával emlékezik meg a klinika korszakalkotó tevékenységéről és kíván még sok boldog évet neki.

Dr. Szabó István 1942-ben született az akkor még Magyarországhoz tartozó Máramarosszigeten. 1966-ban szerezte meg orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1974-ben védte meg kandidátusi értekezését, 1993-ban habilitált. Ebben az évben a MTA doktora is lett, 1993-ban intézetvezető egyetemi tanárnak nevezték ki. 2007 szeptemberéig, 65 éves koráig vezette a Szülészeti és Nőgyógyászati klinikát, azóta emeritus professzorként – önkéntes segítőként – dolgozik.

Vezetése alatt új szakambulanciákat, szakrendeléseket alakítottak ki, otthonosabbá tették a kórtermeket, jelentősen javult úgy a klinikai, mint a tudományos munka színvonala. A szülőszobák modernizálásával lehetővé vált az „apás szülés”. 1998-ban a klinika elnyerte a „Bababarát Kórház” címet. 1999-ben az Európai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium és Tanács vezetősége felmérte az itt zajló gyógyító és tudományos munkát, amit minden szempontból kiválónak tartott, ezért Európában az elsők között a klinika a legmagasabb elismerést, Európai Akkreditációt kapott. Ez azzal az előnnyel is járt, hogy az itt szakvizsgázó orvosok az európai szakorvosi diplomát is megkapták. 2007-ben a klinikát az ország legjobb szülészete címmel is kitüntették. 53 magyar, 6 nemzetközi, egy európai és egy világkongresszust is rendeztek.

Szabó professzor 1972-73 között a Bécsi II. sz. Női Klinikán dolgozott ösztöndíjasként. Itt sajátította el azokat az új módszereket, amik itthon még nem voltak ismertek. Alkalmazásukkal objektíven lehet elemezni a magzat állapotát, a szülés alatti történéseket, és szükség esetén, a magzat érdekében azonnal be lehet avatkozni, életet menteni. Hazatérése után az eljárásokat bevezette a klinikai gyakorlatba, amik aztán országosan is elterjedtek. Tudományos és klinikai munkája alapján több külföldi meghívást kapott: 1976-ban Bécsbe, 1984-ben Tübingenbe, 1990-ben Haifára, 1993-ban Nyugat-Berlinbe. Kiterjedt tudományos kapcsolatokkal is rendelkezett.

Mindent megtett a koraszülöttekért, kereste az utat a koraszülött magzatok életkilátásainak javítására. Hazai és nemzetközi vonatkozásban is az elsők között dolgozta ki a terhesség korai időszakában, a 23-31. terhességi hét között elfolyt magzatvíz visszapótlását (amnio-infúzió), mellyel lehetővé tette, hogy a magzatok a méhen belül tovább növekedjenek. Ezzel a módszerrel átlagosan 35 nappal sikerült a szülés időpontját későbbre halasztani, megmentve ezzel az igen alacsony súlyú, koraszülött magzatokat. Egy negyvenéves vietnámi édesanyánál – aki éjszaka érkezett a pécsi klinikára Budapestről - 119 nappal sikerült a terhességet prolongálni, majd a 35. héten egy 2230 grammos fiú újszülöttet segíthettek a világra. Ez azért is örömteli volt, mivel az anyukának két vetélés után még nem volt élő gyermeke. Az ország minden részéből Pécsre hozták az elfolyt magzatvíz után az amnio-infúzióra szoruló, várandós édesanyákat.

A világon elsőnek ismerte fel, majd tudományos alapokon alátámasztotta a koraszülött magzatok méhen belüli /intrauterin/ szteroid adásának kedvező hatását, ami pár órán belül fokozza a tüdő érését. A módszer azért kiemelkedő jelentőségű, mert a koraszülött magzatok halálozásában a tüdő éretlensége miatt kialakuló RDS (respirációs distress-szindróma) játssza a döntő szerepet. Az anyának adott szteroid injekció csak 48 óra múlva fejti ki kedvező hatását, ám nem minden esetben lehet a koraszülést eddig visszatartani. Az általa kidolgozott eljárást bevezette a klinikai gyakorlatba is, 192 esetben alkalmazták. A magzatok súlyának szélső értékei: 400 – 1780 gramm, átlagsúlyuk: 1154 gramm, a túlélés 93 százalékos volt. Tevékenysége a szakmában jelentős nemzetközi visszhangot keltett. Ennek eredményeként világszerte referátumokban számolt be az eredményekről. A szakmai elismerés csúcsát a Perinatológiai Világkongresszus jelentette Buenos Airesben, ahol a Perinatológiai Világtársaság Tudományos Bizottságába is beválasztották. Ebben a témában munkacsoport vezetésére is felkérték és speciális kollégiumot is vezetett „Nagy kockázatú terhességek” címmel, valamint doktori iskolát, PhD-kurzust is. Doktori iskolájába az ország több városából jelentkeztek és tudományos fokozatot is szereztek.

Nagy gondot fordított arra, hogy munkatársai minél több nemzetközi kongresszuson szerepeljenek, külföldi tanulmányutakon vegyenek részt, és az ott tanultakat alkalmazzák az itthoni, gyógyító munkában. Kollégáinak minden támogatást megadott.

Hitvallása: „Embernek lenni mindig, mindenféle körülmények között”, és ezt a munkatársaitól is elvárta.

Szabó professzor tudományos közleményeinek száma 308, ebből 169 jelent meg nemzetközi folyóiratban. 302 tudományos előadást tartott, melyből 84 nemzetközi kongresszuson hangzott el. Hat könyvet szerkesztett, 43 könyvfejezetet írt, ebből 23-at angol nyelven.

Pályafutása alatt több tudományos társaság elnöke, tagja is volt: Magyar Nőorvos Társaság (1998-2007), jelenleg örökös tiszteleti elnök, Endoszkópos Társaság (1996-2000), Szakmai Kollégium (2000-2009), Délnyugat Nőgyógyászati Szekció örökös tiszteleti elnöke (1999-), ETT Humán Reprodukciós Bizottság tagja (2001 – 2007), Szoptatást támogató Nemzeti Bizottság elnöke (2005-2012), Magyar Menopauza Társaság (1995 -2003), Magyar Asszisztált reprodukciós Társaság (1999 -), Baranya megyei szülész- nőgyógyász szakfőorvos (1994-2004).

Munkájával kapcsolatban dr. Réthelyi Miklós miniszter a következőket írta:

„Engedje meg nekem, hogy köszönetet mondjak Önnek az elmúlt években végzett áldozatos munkájáért, amit a megszületett új nemzedék egészsége, és ezzel az egész nemzet felemelkedése érdekében végzett. Kívánom, hogy ennek gyümölcsei visszaköszönjenek az életében.”

Számos nemzetközi társaság választotta tagjai közé: FIGO Tanácsadó Testület - Anya, Perinatalis és Szülészeti Bizottság (1999-2004), Against the immature Lung / EURAL/, munkacsoport-vezető (1998-2002), European Association of Perinatal Medicine magyarországi képviselője (2000-2006), American Association of Gynecologic Laparoscopic Nemzetközi Tanácsadó Testület tagja (2003-2008), Europe Against the Immature Lung – munkacsoport-vezető (1998- 2002).

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen betöltött funkciói: PTE Fejlesztési Bizottság tagja (1999 -2004), PTE ÁOK Etikai Bizottság titkára (1998-2002), PTE Általános Orvostudományi Kar tanácsának tagja (1996- 2006), PTE ÁOK klinikai dékánhelyettes (1999 -2002), PTE Orvostudományi és Egészségtudományi Centrum elnökhelyettes (2002), PTE ÁOK Doktori és Habilitációs Bizottság Tagja (2004-2007).

Több kitüntetésben is részesült: 1987 - Kiváló Munkáért érdemérem, 1990 - Európai díj, 1999 -  Széchenyi professzori díj, 2000 - Aranyérem a Magyar Köztársaság elnökétől, 2002 - Semmelweis emlékérem, 2004 - Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, 2017 - Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2005 - Virginia Apgar díj, 2005 - Semmelweis díj, 2019 - Szent György Lovagrendnek a szent koronával ékesített lovagkeresztje, 2021. szept. 1-jén, Pécs város napján Pro Civitate elismerés, 2013. november 13-án klinikai, tudományos, nemzetközileg elismert munkája alapján Máramarossziget díszpolgárává avatták.

Dr. Szabó István professzor „A Pécsi Szülészeti Klinika 14 éve” című könyvében dr. Gáti István professzor, akadémikus az alábbiakat írta róla: „Szabó professzor az intézet szakmai befolyását közel másfél évtized alatt megőrizte, sőt még eredményesebbé tette. Folyamatosan foglalkoztatta az oktatás hatékonyságának és korszerűsítésének kérdése. Az egyetemen eltöltött évtizedek alatt gyógyító, oktató-nevelő és tudományos munkája iskolateremtő tevékenységnek bizonyult. Tanítványait példamutató tevékenységével is nevelte, hihetetlen munkabírásával, puritánságával, ügyszeretetével és minden téren a racionalitásra való törekvésével. Munkásságát jól jellemzi, hogy a tanítványai közül négyen egyetemi tanárok, többen az MTA doktorai és kandidátusok, illetve főorvosok lettek. Szabó István professzor életútja a gyógyítás, a tudomány és a társadalom önzetlen szolgálatának szép példája.”

 

Dr. Kovács Kálmán

igazgató, PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

Mi azzal a portrébeszélgetéssel kívánunk boldog születésnapot Professzor Úrnak, amit 2018-ban készítettünk vele:

„Az ad a legtöbbet, aki a tudását nyújtja át a másiknak”

Fotó:

Kalmár Lajos