Folytatja munkáját a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium Pécsett

2022. november 17.

2022-ben a Pécsi Tudományegyetem 2,204 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” felhíváson. A „Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium” című projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg a meddőség hátterének komplex vizsgálatára, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésére fókuszálva.

Az emberi szaporodás zavara kiemelkedően jelentős orvosi és társadalmi probléma: Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házaspárok aránya eléri a párok 15 százalékát, azaz mintegy 150 ezer pár küzd a gyermektelenség nehézségeivel. A magyar kormány ezért ingyenessé tette a meddőségi vizsgálatot a nők és a férfiak számára, és megfogalmazta, hogy a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben az országban.

A még sikeresebb meddőségi kezeléshez, az asszisztált reprodukciós eljárások hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás javításához elengedhetetlenek az emberi szaporodás területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott, integrált klinikai kutatások és technológiai fejlesztések. Ennek a célnak a megvalósításához kellő alapot biztosít a Pécsi Tudományegyetemen zajló, több évtizedre visszatekintő, tudományos munka, ami kiterjed a meddőség elméleti és klinikai kutatására is.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését. Az eddigi betegellátási és kutatási tevékenység integrálásán túl merőben új dimenziót nyitott a társadalom és a humán reprodukciót meghatározó tudományok számára. Összefogja a reprodukciós téma minden vetületét, az elméleti és klinikai kutatásokat, a doktori programokat, az e téren születő szabadalmakat és a műszerpark fejlesztését célzó beruházásokat is. A női és férfi meddőségi, a molekuláris és genetikai alapkutatásokkal, a reprodukciós immunológiai és a klinikai endokrinológiai kutatásokkal, a mesterséges megtermékenyítési eljárások transzgenerációs hatásainak a kutatásával, valamint a reprodukció zavaraival kapcsolatos egészséggazdasági kutatásokkal foglalkozik.

A 26 kutatási tématerület a meddőség hátterének komplex vizsgálatára, a reproduktív klinikai diagnosztikára, a reprodukcióval kapcsolatos genetikai és genomikai vizsgálati eljárások fejlesztésére, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésére, a petesejt beágyazódása körüli időszak és a terhesség során zajló molekuláris folyamatok azonosítására fókuszál. Ezeken a területeken innovatív vizsgálómódszerek és protokollok kidolgozását, valamint a klinikai alkalmazás feltételeinek a megvalósítását is végzi.

A projektről bővebb információt a hrnl.pte.hu oldalon olvashatnak.

Forrás:

PTE

Fotó:

PTE