Pécsett is előadásokkal hívják fel a figyelmet az endometriózis felismerésének fontosságára

2023. március 7.

A március az endometriózis hónapja, amikor fokozott figyelem irányul erre a sok nőt érintő betegségre.

Becslések szerint a nők mintegy 2-10 százaléka érintett a betegségben, sőt, a meddő hölgyek esetében ez az arány akár 50 százalék is lehet. Az endometriózis tünetei eltérőek lehetnek, ám az esetek többségében súlyos panaszokkal, fájdalommal és termékenységi zavarral jár együtt. A fájdalom leggyakrabban a menstruáció alatt jelentkezik, és akár olyan erős is lehet, ami a munkavégzésben, a mindennapi tevékenységben és a szociális kapcsolataikban is meggátolhatja a nőket. Ez rosszabb életminőséget, szorongást és depressziót is maga után vonhat. Előfordulhat azonban az is, hogy a betegség egyáltalán nem jár fájdalommal, és egy rutinvizsgálat során derül fény rá.

Abban az esetben beszélünk endometriózisról, amikor a méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is fellelhető. Érintheti a női kismedencében található szerveket, súlyosabb esetben akár a bélre, a húgyhólyagra vagy más szervekre is átterjedhet. Az endometriális sejteknek fontos szerepük van a méhüregen belül, megteremtik a megfelelő feltételeket az embrió beágyazódásához, a méhüregen kívül azonban gyulladást, összenövéseket, súlyos szövődményeket okozhatnak, ugyanis ott is követik a menstruációs ciklus változásait, folyamatosan károsítva ezzel környezetüket. Fontos tehát az endometriózis mihamarabb történő felismerése, ahogyan az is, hogy az érintett páciensek szükség esetén erre specializált intézetben jussanak hozzá a megfelelő ellátáshoz.

Provokatívan fotózott női táskákkal kampányol 2023-ban az Endometriózis Magyarország a márciusi endometriózis hónap során. A vaginára emlékeztető táskák, mint a női test szimbólumai arra figyelmeztetnek, hogy időben a probléma mélyére kell nézni, ha tisztában akarunk lenni azzal, hogy milyen betegségeket cipelünk magunkban. Az alapítvány idén is megválasztja az Endometriózis Nagykövetét, és számos rendezvényt tart országszerte. A kampány másik fontos célja, hogy népszerűsítse a Lucy applikációt, ami a bevitt adatok alapján számos női betegség, így az endometriózis kiszűrésében is segítséget nyújthat. A női táskák és a probléma mélyére márciusban influenszerek is segítenek bepillantani, akik egy kampányvideóban és saját csatornáikon is megmutatják majd, mit rejt a táskájuk, és miért fontos a nőknek tudniuk, mit cipelnek magunkkal. A provokatív kampány célja, hogy kortól, stílustól és élethelyzettől függetlenül minél több nőhöz jusson el az üzenet: ha időben szembe mernek nézni azzal, mit cipelnek magukkal, számos súlyos női betegséget kerülhetnek el.

További információ:

info@endometriozismagyarorszag.hu

Március 10-én, 17 órától a pécsi Művészetek és Irodalom Házában tartanak a téma köré épülő előadásokat. Salamon Adrienn, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszönti a megjelenteket, majd 17.45-től „Mit tudunk az endometriózisról?” címmel dr. Berkó Barbara, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának rezidens orvosa tart előadást. Ezt követően Bodor Andrea Lili pszichológus és integratív hipnoterapeuta-jelölt beszél a hallgatóságnak a lélek és a test erősítésére szolgáló gyakorlatokról. Katona Viktória, a Harkányi Psoriasis Centrum dietetikusa, sport-dietetikusa a teljes értékű növényi étrendről tart tájékoztatót, majd 19 órától dr. Koppán Miklós szülész-nőgyógyász professzor ad választ arra a kérdésre, hogyan válasszunk megfelelő szakembert a betegség kezelésére. Az előadássorozatot Kippel Vilmos, az Atlas Gyógyközpont vezető gyógytornásza zárja, aki a kismedencei fájdalom csillapításáról beszél.

Forrás:

Dunántúli Napló

Fotó:

Pixabay