Háromórás koncerttel hangolódtunk a karácsonyra a pécsi orvosi aulájában

2023. november 30.

Közel másfél tucat produkcióval készültek a PTE Általános Orvostudományi Kar és a PTE Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói, oktatói, munkatársai az immáron 13. alkalommal megrendezett Adventi koncertre. Az orvoskar régi épületének aulájában november 29-én megrendezett zenés karácsonyra hangolódás a 2023-as év Bajnóczky-díjakat is átadták.

A gazdag hagyományokkal bíró rendezvény dr. Reglődi Dóra professzor, a pécsi orvoskar dékánhelyettes megnyitóbeszédével indult.

A koncertek sorát dr. Fülöp Balázs az Anatómiai és az Alapellátási Intézet munkatársa indította, aki Ludwig van Beethoven: d-moll "Tempest" zongoraszonáta Nr. 17., 3. tételét játszotta el zongorán. Utána Lucas Lilliana következett negyedéves orvostanhallgató, aki Rihanna: Stay című darabjával készült.

A következő előadók Matyikó Boglárka és Petőcz Zsuzsanna voltak. Matyikó Boglárka a Gyermekgyógyászati Klinika munkatársa, klarinéton Manuel M. Ponce: Estrellita című művét adja elő, melyet Petőcz Zsuzsanna, a Pécsi Művészeti Gimnázium munkatársa zongorán kísért. Utánuk Wendy Anele Simelane elsőéves hallgató állt színpadra Sam Cooke: A Change is Gonna Come c. dalával.

Az előadók sorában dr. Hollósy Tibor, az Anatómiai Intézet munkatársa következett, ő Nobuyuki Tsujii: Elégia c. művét játszotta el zongorán. Utána Shoon Lae Myint Han másodéves orvostanhallgató következett Jax: Like my Father dalával, gitáron évfolyamtársa, Pyae Soe Oo kísérte.

A folytatásban Tamasha: Agar Tum Saath Ho dalát Nandini Sharma elsőéves orvostanhallgató és Sathyan Rennie szintén elsőévfolyamos biotechnológus hallgató adta elő, Petőcz Zsuzsanna zongorakíséretére.

A pécsi orvosi aulájában Leonard Cohentől a Hallelujah is felcsendült Nelly Zimmermann negyedéves orvostanhallgató előadásában, Haroon Gill gitárjátékával kísérve.

Az est folytatásában Carla Schreiber, Paula Schade és Kristine Fresenborg másodéves orvostanhallgatók adták elő Giovanni Battista Pergolesi: Stabat mater dolorosa kantátáját, zongorán Remenyik Balázs kísérte őket. Utánuk Haroon Gill lépett színpadra, aki „Stephen Sanchez: Until I found you majd Keane: Somewhere only we know számaival zárta az első felvonást, saját gitárjátékkal kísérve énekét.

A szünetben tartották meg az Igazságügyi Orvostani Intézet népszerű igazgató professzora emléke előtt tisztelgő Bajnóczky-díj átadását is. Az eléismerést a PTE Általános Orvostudományi Kar dékánja alapította hallgatói kezdeményezésre. Az idén nyolcadik alkalommal átadott díj a karon alkotók és előadók munkáját hivatott elismerni.

A díjat dr. Reglődi Dóra professzor adta át Schweier Ritának, a PTE Általános Orvostudományi Kar PR és Kommunikációs Irodájának munkatársának és Kramarics Péter hatodéves orvostanhallgatónak.

Amint az a díj átadása során indoklásként elhangzott, Schweier Rita 2014 óta a kar sajtómunkatársa. Feladatai között található sajtófigyelés, hírírás, interjúkészítés, sajtótájékoztatók rendezése, koordinálása és moderálása. Kiemelték az „Orvoskari Arcképcsarnok” portrékötet-sorozat  kapcsán végzett munkáját, valamint azt, hogy a Kossuth Rádió külsős munkatársaként a „Felfedező az egészségről” című műsorban orvosok, szakértők és betegek megszólaltatásával is a pécsi orvoskarra, a pécsi klinikumra irányítja a figyelmet.

A most hatodéves Kramarics Péter  vonzódása a zenéhez gimnáziumi éveiben kezdődött, akkor a fő hangszere a dob volt. Énekléssel, gitározással az egyetemre kerülése óta kezdett foglalkozni, már elsőéves hallgatói korától aktívan részt vett a kari, egyetemi, majd később Pécs kulturális, zenei életében. Évek óta szereplője az International Evening, Tavaszi, illetve Adventi Koncertek, egyéb rendezvények programjának.

Rendszeres fellépője, később aktív szervezője lett a nagy érdeklődésre számot tartó PMS/Pécsi Music Society estéknek. A zenés események mellett aktívan vett részt más jellegű kari kulturális programok szervezésében is.

A díjátadót követően Tóth Bálint 4. évfolyamos hallgató St. James: Infirmary blues standardjét adta elő. Utána Klaus Badelt: A Karib-tenger kalózai és Carlos Gardel: Por Una Cabeza című művei csendültek fel egy vonósnégyes előadásában (elsőhegedűs: Kristina Manstein, másodhegedűs: Kim Chaeryeong, brácsán Park Dhongo, csellón Kertész Mátyás játszott).

A következőkben Alam Maisha Maliha elsőéves orvostanhallgató, aki Adele:  Go easy On Me és Lana del rey: Young and Beatiful dalait adta elő Haroon Gill gitárkíséretével. Őket Remenyik Balázs másodéves orvostanhallgató váltotta a színpadon, aki Henry Purcell: c-moll és G-dúr ground zongoradarabját hozta az ünnepségre.

A folytatásban Radmehr Ansarian másodéves gyógyszerész hallgató, valamint Babak Azarian és Pyae Soe Oo szintén másodéves orvostanhallgatók léptek színpadra, és adták elő Angus and Julia Stone-től a Big jet plane-t, valamint a Pixiestől a Where is my mindot.

A mintegy háromórás koncertet a PTE Voice POTEntial kórus előadása zárta.

Az Adventi kocertről készült fotógaléria itt látható:

Fotók:

Verébi Dávid